Ισχυρο πληγμα δεχονται οι εισπραξεις του δημοσιου

17:23 18/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι εισπράξεις του δημοσίου λόγω της χαλάρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών που προκαλεί η... νέα προσφυγή στις κάλπες και τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαΐου, τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν άνω του 15% και αν επικρατήσει η ίδια κατάσταση και το δεύτερο μισό
του μήνα τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάντλησης, νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου, των διαθεσίμων του δημοσίου.

Η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει με αγωνία πλέον τη ροή των εισπράξεων από το ΦΠΑ τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να διαμορφώσει σαφή εικόνα για τα έσοδα του τρέχοντος μηνός.

Οι έντονες πιέσεις στο μέτωπο των εσόδων έρχονται σε μια συγκυρία όπου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι υπό πίεση και η εξωτερική βοήθεια έχει «παγώσει» όσο δεν συγκροτείται κυβέρνηση και δεν υπάρχει συμφωνία επί της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και του προγράμματος δανεισμού.

Τα ταμειακά διαθέσιμα θα επαρκέσουν για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις έως και τα τέλη Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συγκρατηθεί η κατρακύλα των εσόδων.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρωμή μισθών και συντάξεων για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει περιορίσει τις πληρωμές δαπανών στα απολύτως απαραίτητα, με τις επιστροφές φόρων και ΦΠΑ να έχουν «παγώσει».
Keywords
Τυχαία Θέματα