Ηπιοτερη υφεση προβλεπει φετος το ιοβε...

Ηπιότερη ύφεση προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ, το οποίο αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία σε συρρίκνωση 4,1% έως 4,2% το 2013 έναντι 5% που ανέμενε προηγουμένως.
Οι προβλέψεις είναι ελαφρώς ...
υψηλότερες από τις αντίστοιχες της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, καταγράφοντας ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά σε σημείο σταθεροποίησης», αναφέρει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών
Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του. Όπως σημειώνει, «τα δίδυμα ελλείμματα που συνόψιζαν τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας, το δημοσιονομικό και του εξωτερικού ισοζυγίου, πλησιάζουν σε σημείο εξισορρόπησης, οι τιμές αποκλιμακώνονται, ενώ η επί εξαετία ύφεση επίσης φαίνεται ότι σταδιακά φτάνει στο τέλος της». Επισημαίνοντας ότι η εξαετής ύφεση πιθανόν να μηδενιστεί στο τέλος του 2014, το ΙΟΒΕ προειδοποιεί, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Όπως σημειώνει, η εικόνα του ΑΕΠ θα είναι βελτιωμένη και το τρίτο τρίμηνο αλλά πιθανόν να είναι ασθενέστερη το τέταρτο τρίμηνο.
«Σε καμία περίπτωση η σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο… Η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα πρέπει να αποδεχθούν την προσαρμογή τους σε δυο βασικούς κανόνες και να υπολογίζουν ότι θα κινούνται κάτω από τους αντίστοιχους περιορισμούς: ότι η αύξηση της κατανάλωσης συνολικά θα ακολουθεί την αύξηση της παραγωγικότητας και ότι ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να δαπανά χρήματα που δεν έχει», αναφέρεται στην έκθεση.

Το IOBE αναθεώρησε, όμως, και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία και προβλέπει πλέον ότι θα διαμορφωθεί στο 27,5% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 28,3%. Πηγή: Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα