Ιδου η ροδος ιδου και η απιστευτη σπαταλη εκατομμυριων ευρω απο τη δεη

13:00 14/2/2013 - Πηγή: Fimotro
Του Θωμά Σίδερη
Την ώρα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δε διστάζει να κόψει το ρεύμα σε ανέργους και πολύτεκνες οικογένειες για οφειλές λίγων εκατοντάδων ευρώ, την ίδια ώρα φεύγουν από τα ταμεία της δεκάδες...
εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας αλλά βρίσκεται στη Ρόδο. Πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει καν ξεκινήσει να κατασκευάζεται και που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει περί τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ύστερα και από τις επίσημες
καταγγελίες του πρώην στελέχους της ΔΕΗ Αναστάσιου Πέτρου.

Το χρονικό της υπόθεσης ξεκινά τον Ιούλιο του 2009 όπου και υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για «την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντηζελοηλεκτρικές μονάδες συνολικής καθαρής ηλεκτρικής ισχύος σε συνθήκες επί τόπου του έργου 110 – 120 MW», στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου: συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού επένδυσης κατά τη μελέτη της Επιχείρησης 120 εκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο διαγωνισμός που είχε προηγηθεί, προέβλεπε εναλλακτική δυνατότητα προσφοράς είτε με χρήση υψηλής απόδοσης και κατά συνέπεια ακριβότερων δίχρονων μηχανών είτε με χρήση τετράχρονων μηχανών χαμηλής απόδοσης και χαμηλότερου κόστους αγοράς. Τελικά, η σύμβαση υπεγράφη με τίμημα 182,7 εκατ. ευρώ, ακριβότερα δηλαδή κατά 62,7 εκατ. ευρώ ή 52% από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου (120 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή σταθμού με τετράχρονες μηχανές χαμηλής απόδοσης που θα κατασκεύαζε η εταιρεία Wartsila Φινλανδίας. Ένα χρόνο μετά, στις 31/03/2010 η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή Μισθώτριας Σύμβασης με την Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, από την οποία εκμισθώνει για διάστημα 50 ετών έκταση 88.992,00 τμ. για την κατασκευή της ΑΗΣ Νότιας Ρόδου. Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποδέχεται την αγορά του οικοπέδου έναντι τιμήματος 3.239.000 ευρώ.

Η μεταγραφή και έκδοση πιστοποιητικού ιδιοκτησίας ολοκληρώνεται ένα χρόνο μετά, στις 11/10/2011, και στις 13/10/2011 κοινοποιείται στον ανάδοχο. Ωστόσο, 38 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και 8 μήνες μετά τη συμβατική ημερομηνία λειτουργίας, η κατασκευή του έργου δεν έχει καν ξεκινήσει αφού η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αγορά οικοπέδου επί του οποίου υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε την μονάδα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Διοίκηση της Επιχείρησης, πριν προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου δεν είχε εξασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, η κυριότερη από τις οποίες είναι η ιδιοκτησία του κατάλληλου οικοπέδου. Αυτό προκύπτει και από την 4/4/2012 Προσωρινής Διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση των υλικών ενεργειών του νέου σταθμού. Δύο ημέρες αργότερα, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου εκδίδει την 2276/06.04.2012 αναστολή εκτέλεσης της 25/2012 Οικοδομικής Αδείας, με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, η ΔΕΗ προχώρησε κανονικά στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το δεύτερο στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του! Το ζήτημα είναι ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την αμελή συμπεριφορά της ΔΕΗ έχουν ήδη κοστίσει στην Επιχείρηση περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Στο μεταξύ, η κατασκευαστική εταιρεία ως ανάδοχος του έργου δηλώνει ότι αμετάκλητα αποσύρεται από το έργο, ζητώντας επιπλέον 12 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα των διαφυγόντων κερδών της! Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία είχε επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου με προσφορά υπερπολλαπλάσια (κατά 52% αυξημένη) της προσφοράς που έκανε για το ίδιο έργο φινλανδική εταιρεία η οποία είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη ΔΕΗ.

Σε σχετική μάλιστα παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβεριάτο τίθεται ευθέως το ερώτημα
εάν το έργο ανατέθηκε στην τιμή των 182 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 120 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο κος Αυγενάκης ζητά να μάθει για ποιο λόγο η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το δεύτερο στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ξεκινήσει το έργο, ενώ ζητά την άμεση και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Για την υπόθεση έχουν καταθέσει επερώτηση και 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα