Η στρατηγικη σαμαρα μεχρι την κυριακη...

16:00 20/1/2015 - Πηγή: Fimotro
«Οι υψηλοί τόνοι προκαλούν πόλωση και η πόλωση αυξάνει τη συσπείρωση ...
και ευνοεί τη ΝΔ». Η φράση αυτή, προερχόμενη από κορυφαίο στελέχος της ΝΔ, περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η τελική αντεπίθεση του πρωθυπουργού την εβδομάδα που απομένει μέχρι τις εκλογές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τη θεωρία της χαμένης ψήφου και θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τη δυσαρεστημένη μεσαία τάξη που,
όπως έλεγε συνεργάτης του, είναι η «ραχοκοκαλιά της παράταξης και της χώρας».

Το δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή, που αναπαρήγαγε την ανάλυση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία οι ελπίδες του Αντώνη Σαμαρά να κερδίσει τις εκλογές είναι περισσότερες από όσες δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, σκόρπισε χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας που λέει ότι «οι οικονομικές συνθήκες -μείωση της ανεργίας, μείωση του πληθωρισμού, βελτίωση μισθών- φαίνεται να δείχνουν ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μια ελαφρώς υψηλότερη από το σύνηθες πιθανότητα να επανεκλεγούν κυβερνήσεις στις εκλογές που θα γίνουν φέτος στην Ευρώπη με πρώτη την Ελλάδα», συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας.

Κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Περιστερίου ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι μέσα στο 2015 δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια, ενώ από την παρουσίαση του προγράμματός του υποσχέθηκε φορολογικές μειώσεις.

Ο κ. Σαμαράς βλέπει καθημερινά τις μετρήσεις που έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, αντίθετα πιστεύει ότι η διαφορά είναι αναστρέψιμη. Οι συνεργάτες του εξηγούν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και δεξαμενές ψηφοφόρων για τη ΝΔ, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει πιάσει ταβάνι.

Σύμφωνα με τις ποιοτικές μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, το 70% των αναποφάσιστων προέρχεται από τη ΝΔ. Επίσης είναι ένα κοινό της μεσαίας τάξης, πολιτικά κεντρώοι με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το αρνητικό για τη ΝΔ είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις, το κοινό αυτό σε ποσοστό 80% θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και δεν συγκινείται από τους κινδύνους που επισείει ο κ. Σαμαράς στις ομιλίες του από ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένα κοινό που μπορεί να πειστεί με θετικές προτάσεις και όχι με τον φόβο που κυριάρχησε στις πρώτες εβδομάδες όταν ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κερδίσει το παραδοσιακό κοινό της δεξιάς παράταξης προβάλλοντας θέματα ασφάλειας και θρησκείας.

Το ηγετικό επιτελείο εκτιμά ότι αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων επιθυμεί πολιτική σταθερότητα, γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι εφόσον κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, θα σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θέλουν να συμμετάσχουν.

Αντίθετα, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχει συμμάχους, η χώρα μπορεί να μπει σε νέα περιπέτεια αφού δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και ενδεχομένως προκαλέσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα έχει ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα.

Στις ημέρες που απομένουν ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει έκκληση στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη, αφού θεωρεί ότι εφόσον τελικά αποφασίσουν να συμμετέχουν θα ψηφίσουν τη ΝΔ. Παράλληλα θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του Ποταμιού οι οποίοι σε σημαντικό ποσοστό έχουν επίσης φιλοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και δεν θέλουν να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα θα είναι νίκη έστω και με μία ψήφο. Το ηγετικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να αλιεύσει και από τα δεξιά κόμματα, συμπιέζοντας περισσότερο τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυγή, βάζοντας το δίλημμα της χαμένης ψήφου.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης της μεσαίας τάξης ο κ. Σαμαράς δέχθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου, τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τους δικηγόρους και την Τρίτη θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ΕΒΕΑ με σκοπό να αγγίξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Στις συναντήσεις αυτές δεν θα πάει με άδεια χέρια. Στους γιατρούς δεσμεύτηκε για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα ο πρωθυπουργός μιλά στην Καλαμάτα, την Τετάρτη θα είναι στη Θεσσαλονίκη και θα κλείσει με την κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Θα αυξήσει δε τις παρεμβάσεις του από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κάνει ντιμπέιτ με τον κ. Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «με υβριστές δεν συνομιλώ». Το θέμα επανήλθε την εβδομάδα που πέρασε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο κ. Σαμαράς το απέρριψε.

Οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ πάντως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού και θεωρούν ότι εκείνο που παίζεται είναι το μέγεθος της διαφοράς και η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και όλοι στις συζητήσεις τους βάζουν ένα «εκτός εάν συμβεί κάτι συνταρακτικό ή ο κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο λάθος».
Keywords
Τυχαία Θέματα