Η πιο μεγαλη και βαθια νυχτα...

Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αγαπητό Fimotro,
22 Δεκεμβρίου σήμερα και το χειμερινό ηλιοστάσιο θα μας βυθίσει στη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου που θα διαρκέσει 14 ολόκληρες ώρες. Μια μακρά νύχτα που, όσο και να διαρκέσει, θα διαλυθεί όταν ο ήλιος θα απλώσει και πάλι πάνω μας τις...
ευεργετικές, έστω και αδύναμες αχτίδες του.
Τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται τόσο αισιόδοξα όμως στον χώρο των ΜΜΕ. Μια ζοφερή νύχτα έχει ρίξει απειλητικά πάνω τους το πιο βαθύ της σκοτάδι, μετατρέποντας τον άλλοτε ανθηρό και ανταγωνιστικό αυτό
χώρο, σε ξερό και άγονο τοπίο όπου τον τελευταίο καιρό λέξεις όπως απολύσεις, μειώσεις μισθών, λουκέτα, περικοπές, χρέη,πτώχευση, έχουν γίνει η καθημερινή θλιβερή πραγματικότητα τόσο των ανθρώπων που εργάζονται σε τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα, περιοδικά κλπ, όσο και όλων εμάς.
Το ALTER, η Ελευθεροτυπία, ο Αδέσμευτος Τύπος,ο Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούν μερικά μόνο κομμάτια ενός παζλ που τον τελευταίο καιρό διαλύεται με δραματικές συνέπειες, τόσο για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα μέσα αυτά, αλλά, και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το παραγνωρίζουμε, για όλους εμάς, τους πολίτες, που λίγο-λίγο χάνουμε, ανεπιστρεπτί, τις προσωπικές μας σταθερές, ο καθένας από μας, στην ενημέρωση.
Και ενώ μιλάμε διαρκώς για το προφανές και το οδυνηρό που δεν είναι άλλο από τους απλήρωτους, για μήνες ολόκληρους, δημοσιογράφους και τεχνικούς που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν φτάσει σε κατάσταση εξαθλίωσης ( και πριν πέσουμε στην παγίδα του τι ανάγκη έχουν αυτοί, έως τώρα καλοπληρώνονταν και άδικα διαμαρτύρονται, ας σκεφτούμε μόνο ότι όταν μιλάμε για δημοσιογράφους δεν μιλάμε μόνο για τους δημοσιογράφους που είναι προβεβλημένοι και έχουν φτιάξει όνομα στο χώρο, αλλά και για όλους τους άλλους που η αμοιβή τους τις περισσότερες φορές πολύ απέχει από το να χαρακτηριστεί αμοιβή προνομιούχου), ελάχιστα συζητάμε για τον αντίκτυπο της τόσο ανησυχητικής και επικίνδυνης αυτής κατάστασης, στην πολυφωνία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Και φυσικά κατ' επέκταση στην ίδια μας τη δημοκρατία. Όταν ένα κανάλι κλείνει, όταν μια εφημερίδα αναστέλλει τη λειτουργία της, δεν μένουν μόνο στο δρόμο μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι, αλλά παράλληλα πληγώνεται βάναυσα η δημοκρατία μας και η δυνατότητα του να μπορεί ο καθένας μας να ενημερώνεται από τον φορέα ενημέρωσης της επιλογής του.
Κατά δε απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, τα θεσμικά κανάλια και οι εφημερίδες που στηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τελευταία, στα πλαίσια του φιλομνημονιακού παραληρήματος, που έχει για ευνόητους λόγους κυριεύσει συγκεκριμένα κέντρα πληροφόρησης, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν και αυτά σοβαρά προβλήματα, προκειμένου να συνεχίζουν να υπάρχουν στηρίζονται κρυφά ή φανερά, από τα γνωστά διαπλεκόμενα, που παίρνουν ανάλογα και κατά περίπτωση, τη μορφή εργολάβων, τραπεζικών δανείων, χορηγών, κρατικών διαφημίσεων κλπ.
Η νύχτα βαθιά και σκοτεινή. Και η δημοκρατία μας, πι
Keywords
Τυχαία Θέματα