Η μεγαλη στροφη, κοντα σε συμφωνια-ανασα η ελλαδα

11:52 9/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Νίκος Μελέτης
(από το Έθνος της Κυριακής)
Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο και η επιλογή και της Ανγκελα Μέρκελ, να παραμείνει ενιαία και να ενισχυθεί η Ευρωζώνη, ευνοεί τους σχεδιασμούς και της ελληνικής κυβέρνησης Σε ένα διαφορετικό, πολύ...
πιο θετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, που δημιουργείται μετά την απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τις υπερχρεωμένες
χώρες, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την εκδήλωση της τελικής προσπάθειας με στόχο τη βελτίωση του προγράμματος προσαρμογής με κομβικό σημείο τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 18-19 Οκτωβρίου που θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την Ελλάδα.
Η συγκυρία είναι ίσως για πρώτη φορά θετική για την Ελλάδα, καθώς μετά τη μεγάλη στροφή που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, περιορίζεται για το επόμενο διάστημα το ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης και πρακτικά μπαίνει τέλος στη σπέκουλα με τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το κοινό νόμισμα, που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και δημιουργίας συνθηκών ανάκαμψης της οικονομίας.

Η Α. Μέρκελ στο φεστιβάλ μπίρας του Αμπεν σμπεργκ, σε ένα ιδιαίτερα συντηρητικό περιβάλλον μίλησε ανοικτά για την Ελλάδα «που αξίζει την αλληλεγγύη μας»
Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο και η επιλογή και της κ. Μέρκελ να παραμείνει ενιαία και να ενισχυθεί η Ευρωζώνη ευνοεί τους σχεδιασμούς και της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα είχαν συμβάλει και τα διαφορετικά μηνύματα που εξέπεμπε τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα με την αποφασιστικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής. Ο Α. Σαμαράς με τον Γ. Στουρνάρα, έχοντας έστω και με δυσκολίες τη στήριξη των άλλων δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι κερδίζουν τη μάχη των εντυπώσεων στην Ευρώπη, καθώς οι εταίροι θεωρούν ότι έχουν απέναντί τους (μέχρις αποδείξεως του εναντίου) αξιόπιστους συνομιλητές.

«Πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί.
Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του μνημονίου, αλλά η «οχύρωση» της Ισπανίας και της Ιταλίας προσφέρει τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη άνεση το ελληνικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο είναι ότι με την απόφαση της ΕΚΤ ανοίγει ο δρόμος και για τη συμμετοχή της σε ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό διευκολύνεται η δυνατότητα της Ε.Ε. να δει θετικά το αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση των όρων του μνημονίου (π.χ. με μείωση των επιτοκίων του δανείου) αλλά και για την επιμήκυνση, η οποία είναι πλέον καθοριστική για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.
Ο κ. Σαμαράς έχει στα χέρια του ένα ιδιαίτερα πειστικό επιχείρημα, καθώς η καλπάζουσα ύφεση και τα συντριπτικά ποσοστά που παρουσιάζει η ανεργία στη χώρα μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό
Keywords
Τυχαία Θέματα