Η μεγαλη φουσκα του κοινωνικου τιμολογιου της δεη

12:22 8/4/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Θωμάς ΣίδερηςAγαπητό Fimotro,Την ώρα που η εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται βραχνάς για όλο και περισσότερες οικογένειες και οι διακοπές ηλεκτροδότησης αυξάνονται κατακόρυφα, το Κοινωνικό Τιμολόγιο της... ΔΕΗ αποδεικνύεται σε μεγάλη φούσκα.
Το πολυδιαφημιζόμενο «Κοινωνικό Τιμολόγιο» της ΔΕΗ δεν απευθύνεται σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αλλά σε εξαθλιωμένους και... κλοσέρ! Η ΔΕΗ,
κάλλιστα, θα μπορούσε να παραπεμφθεί στις δικαστικές αρχές για εξαπάτηση της κοινής γνώμης, αφού στην κυριολεξία παραπλανά το καταναλωτικό κοινό. Το «Κοινωνικό τιμολόγιο» αποδεικνύεται σε μια μεγάλη... φούσκα!
Κανένας από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν ενημερώνει επί της ουσίας για τις πραγματικές προϋποθέσεις υπαγωγής των καταναλωτών στη συγκεκριμένη «ευεργετική» υπηρεσία. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΗ ΑΕ (www.dei.gr) υπάρχει ένας σύνδεσμος (λινκ) με τίτλο «Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο». Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο, ανοίγει μία σελίδα με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Οικιακό Κοινωνικό Τιμολόγιο». Σε κάθε κατηγορία δικαιούχων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αναφέρονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται ότι στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα προστίθεται το τεκμαρτό εισόδημα, όπως προσδιορίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω ή μακροχρόνια άνεργοι ή ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης δεν μπορούν να υπαχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο αν διαμένουν σε δικό τους σπίτι ή έχουν κάποιο αυτοκίνητο!
Για παράδειγμα, μια τρίτεκνη οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα 16.000 ευρώ (φορολογική δήλωση του 2012 για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011) δεν μπορεί να υπαχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, αν έχει στην κατοχή της ένα σπίτι (το οποίο μπορεί να το έχει αποκτήσει και με δάνειο) ή ένα αυτοκίνητο. Αν το τεκμαρτό εισόδημα της οικογένειας είναι περίπου 9.000 ευρώ (και δε μιλάμε φυσικά να διαθέτει σπίτι στο Κεφαλάρι ή στο Ψυχικό ή πέτρινη μεζονέτα στον Παρνασσό), προστίθεται στο δηλωθέν εισόδημα και αυτομάτως η οικογένεια αποκλείεται από τα όποια ευεργετήματα του Κοινωνικού Τιμολογίου. Αλλά αυτό υποκρύπτεται εντέχνως από τη ΔΕΗ, που δε χάνει ευκαιρία να παρουσιάσει το κοινωνικό πρόσωπό της και την ευαισθησία της. Μπορεί όμως στ’ αλήθεια μια οικογένεια με τρία παιδιά στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης να θρέψει, να στείλει στο σχολείο ή να σπουδάσει τα παιδιά της στο Πανεπιστήμιο με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ; Μπορεί ταυτόχρονα να ανταποκριθεί επαρκώς στις δανειακές υποχρεώσεις της ή στους τακτικούς και έκτακτους φόρους, όπως περιγράφονται στα κάθε λογής φανερά και κρυφά Μνημόνια; Πρακτικά, για να υπαχθεί κάποιος στο Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν πρέπει να έχει δικό του σπίτι!
Από την άλλη, το ίδιο το ηλεκτρονικό σύστημα του Κοινωνικού Τιμολογίου είναι προβληματικό. Για παράδειγμα, αν ο καταναλωτής υποβάλλει μια χρονιά αίτηση για την υπαγωγή του στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και απορριφθεί η αίτησή του, δεν μπορεί ηλεκτρονικά να υποβάλλει την επόμενη χρονιά νέα αίτηση και εφόσον τα εισοδήματά του έχουν μεταβληθεί δραματικά προς το χειρότερο. Το σύστημα αποθηκεύει την πρώτη αίτηση και δε σε αφήνει τον καταναλωτή να υποβάλει νέα. Για να καταστεί δυνατή η καταχώρηση νέας αίτησης, θα πρέπει ο καταναλωτής να επικοινωνήσει με το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ και να ζητήσει να ακυρωθεί η προηγούμενή αίτησή του.
Επίσης, ουδείς από τη ΔΕΗ μπαίνει στον κόπο να απαντήσει στα ηλεκτρονικά μηνύματα των καταναλωτών για θέματα που άπτονται του Κοινωνικού Τιμολογίου. Παρότι, καταναλωτές αποστέλλουν ερωτήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναφέρει η επιχείρηση, δεν απατώνται ποτέ! Την ώρα που τα συνεργεία της ΔΕΗ λαμβάνουν το εντέλλεσθαι για διακοπές ηλεκτροδότησης σε οικογένειες που αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, τα... περιστέρια των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της ΔΕΗ τυρβάζουν αδιάφορα!
Keywords
Τυχαία Θέματα