''η κυβερνηση ουδεποτε δεσμευθηκε οτι θα ακολουθησει τη δικαστικη οδο για τα γλυπτα''...

09:00 15/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Τη στιγμή που η Αμάλ Κλούνεϊ και η ομάδα των έμπειρων δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία ανήκει,...
συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση να διεκδίκησει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με νομικά μέσα, ο Νίκος Ξυδάκης φαίνεται να έχει διαφορετική αντίληψη για την στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Mega, o αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται
να προσφύγει στα δικαστήρια για την επιστροφή τους.

«Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο είναι η διπλωματική και η πολιτική. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα», είχε τονίσει.

Σήμερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο αναπληυπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, δηλώνει:

«Οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

Η δικαστική οδός είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας.

Ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, και μάλιστα στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της».

Η έκθεση της Αμάλ Κλούνεϊ
Στην έκθεση των 150 σελίδων, η διακεκριμένη δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να οδηγήσει άμεσα το Βρετανικό Μουσείο στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να έχει καλύτερες πιθανότητες για μία απόφαση υπέρ της.

Σύμφωνα με τους Times, η σύζυγος του σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος έχει επίσης ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα, επισήμανε στο έγγραφο ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της Αθήνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα