Η κριση και οι επαγγελματικες μας εμπειριες...

Γράφει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος
(δικηγόρος)
από το Πρώτο Θέμα
Στην σημερινή δραματική οικονομική συγκυρία έχουμε υποχρέωση όλοι μας να μοιρασθούμε δημόσια τις επαγγελματικές μας εμπειρίες σε οικονομικά ζητήματα, ώστε να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος και από απόψεις καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι...
συμμετέχουν ενεργά στο οικονομικό γίγνεσθαι.
1. ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Υπάρχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ χιλιάδων Ελλήνων στην Ελβετία, στο Λιχνενστάιν, στις Παρθένους Νήσους, και αλλού,
οι οποίες υποκρύπτονται πίσω από νομικά μορφώματα off-shores εταιρειών. Αξιόπιστοι χρηματοπιστωτικοί παράγοντες από το εξωτερικό, με έχουν ενημερώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φορολογηθούν -εντός διετίας- οι πραγματικοί ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) των off-shores, τα στοιχεία των οποίων είναι -ήδη- γνωστά στα πιστωτικά ιδρύματα. Η Ελληνική Πολιτεία ενδείκνυται να δώσει μια τελευταία παράταση στον Νόμο 3842/10, περί επαναπατρισμού κεφαλαίων του εξωτερικού, ώστε να δηλωθούν τα ανωτέρω ποσά και να καταβληθεί εφάπαξ o προβλεπόμενος φόρος 8% επί των κεφαλαίων με δυνατότητα να παραμείνουν αυτά στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση καταβολής του αναλογούντος φόρου επί των τόκων. Συγχρόνως να διασφαλισθεί η ανωνυμία, προκειμένου να αποφευχθούν εγκληματικές ενέργειες σε βάρος τους (απαγωγές κ.λ.π.).
Η συναινετική αυτή λύση προκρίνεται από τις χρονοβόρες διαδικασίες αντιδικίας με τους φορολογούμενους, οι οποίες είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Άλλωστε η σύμβαση Ελβετίας – Γερμανίας για τις καταθέσεις Γερμανών πολιτών στην Ελβετία, την οποίαν θέλουμε να υιοθετήσουμε, καρκινοβατεί εδώ και 2 χρόνια.
2. ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
Αντιπαραβάλλοντας τις καταθέσεις εσωτερικού με τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Εφορία διαπιστώνεται μια τεράστια δυσαναλογία, που πιστοποιεί την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Αν συνυπολογίσουμε και τα χρήματα, που είναι κρυμμένα στα σεντούκια και στα χρηματοκιβώτια, τότε τα ποσά ανέρχονται σε δυσθεώρητα ύψη.
Στις έκτακτες συνθήκες, που βιώνουμε, πιστεύω, ότι θα συνέβαλε θετικά, εάν το νομικό καθεστώς (Ν. 3842/10), που ίσχυσε για τις καταθέσεις του εξωτερικού, εφαρμοσθεί αναλογικά και για αυτές της ημεδαπής. Δηλαδή, όποιος επιθυμεί να δηλώσει στην Εφορία τις μη φορολογημένες τραπεζικές του καταθέσεις, καθώς και τα χρήματα, που πιθανόν αποκρύπτει στο σπίτι του, καταβάλλοντας δε φόρο 8% επί του Κεφαλαίου, να νομιμοποιήσει φορολογικά τα χρηματικά του αποθέματα.
Η ανωτέρω νομοθετική παρέμβαση επιβάλλεται και για λόγους φορολογικής ισότητας, γιατί δεν είναι ορθόν μόνον οι καταθέσεις του εξωτερικού να «περαιώνονται» φορολογικά και στον αντίποδα ο αδήλωτος ιδιωτικός πλούτος στην Ελλάδα να εγκλωβίζεται σε ντουλάπες και ντιβάνια.
3. Φ.Π.Α.
Όσοι έχουν ζητήσει την νομική μου συνδρομή για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες σχετικές με την μη απόδοση Φ.Π.Α., υπολαμβάνουν τον Φ.Π.Α. ως δικό τους εισόδημα, και στην πράξη τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης. Με κυρίαρχη αυτή την αντίληψη στην αγο
Keywords
Τυχαία Θέματα