Η ιταλια τωρα στο στοχαστρο των αγορων

08:49 12/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Τα αρχικά χαμόγελα στις αγορές, ύστερα από τη συμφωνία της Μαδρίτης με την Ε.Ε., διαδέχθηκε χθες αργότερα η νευρικότητα, με τα ερωτήματα σχετικά με τις λεπτομέρειες του deal να εγείρουν αμφιβολίες για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης...
στη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, και τους επενδυτές να βάζουν τώρα στο στόχαστρό τους την Ιταλία. Η βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ισπανία, χωρίς αυτή να υπαχθεί σε αυστηρούς όρους λιτότητας, προκάλεσε αναταραχή στις χώρες που έχουν ήδη λάβει δάνεια, στο πλαίσιο Μνημονίων. Οι φωνές για αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών
σε Ιρλανδία, Πορτογαλία αλλά και στην Ελλάδα εντείνονται, με το οικοδόμημα της Ευρωζώνης να κλυδωνίζεται απ΄άκρη σ΄ακρη και τα κράτη που δεν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τους εταίρους να ζητούν ισότιμη αντιμετώπιση.
«Η συμφωνία για τις ισπανικές τράπεζες είναι μια καλή βραχυπρόθεσμη απάντηση, αλλά δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση, που είναι η δημοσιονομική ενοποίηση, πολιτικά ανέφικτη την στιγμή αυτή», δήλωσε ο Νικόλα Μαρινέλι της Glendevon King. Και συνέχισε πως θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια που σχετίζονται με τις ελληνικές εκλογές, και την πιθανή αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Ο Μαρινέλι εκτιμά πως η αγορά θα βιώσει περιόδους που θα χαρακτηρίζονται από την εναλλαγή ράλι και κλίματος πανικού, και πρόσθεσε πως δομεί το χαρτοφυλάκιό του «όσο πιο συντηρητικά γίνεται».
Στις 22.30 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones και ο Nasdaq υποχωρούσαν κατά 0,70% και 1,30% αντιστοίχως, αποτυπώνοντας την αλλαγή του κλίματος, από την αισιοδοξία στην ανησυχία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο μόλις κατά 0,08% στις 983,06 μονάδες, έχοντας προηγουμένως εκτιναχθεί έως τις 1.001,38 μονάδες.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης αστάθειας Stoxx 50 -που αποτυπώνει το κλίμα νευρικότητας- αυξήθηκε κατά 5,3% στις 31,99 μονάδες.
Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ήταν οι μεγάλες «χαμένες» του δεικτη Euro Stoxx 50, με την τιμή της μετοχής της UniCredit και της Intesa Sanpaolo να βουλιάζουν κατά 8,8% και 5,9% αντιστοίχως.
Συναλλασσόμενοι στο χρηματιστήριο του Μιλάνου έκαναν λόγο για επιπλέον επιβάρυνση στα δημοσιονομικά της Ιταλίας από την συμμετοχή της χώρας στο πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, που θα αναγκάσει τις ιταλικές τράπεζες να αγοράσουν ιταλικά κρατικά ομόλογα εάν η Ρώμη μπει κι αυτή στο στόχαστρο των αγορών.
Το χρηματιστήριο της Ρώμης είχε τις χειρότερες επιδόσεις απ΄όλα τις υπόλοιπες αγορές χθες, με τον δείκτη FTSE Mib να υποχωρεί κατά 2,8%.
Από τις μετοχές με την καλύτερη επίδοση ήταν αυτή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volskwagen που έκλεισε με άνοδο 1,3%, χάρη στις πωλήσεις-ρεκόρ τον Μάϊο στο τμήμα της πολυτελών οχημάτων Audi. Πέρα από την κρίση στην Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο προηγουμένως για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και στην Ινδία, τις δυο οικονομίες που έως τώρα υπήρξαν οι «ατμομηχανές» της παγκόσμιας ανάκαμψης.
Keywords
Τυχαία Θέματα