Η ιδιωτικη τηλεοραση γερασε πριν ενηλικιωθει - mega, antenna, alpha, star, σκαι

13:08 5/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Σε χθεσινή μας ανάρτηση (εδώ) αναφερθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο...
μετά το 1989 με την απελευθέρωση του μονοπωλίου από την ΕΡΤ και φτάσαμε στο σήμερα.
Η τηλεόραση, γερασμένη από διάφορες ασθένειες που την ακολούθησαν από την παιδική της ηλικία, με το ν.1866/89 αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τις οποίες έχει ταχθεί. Τον παιδευτικό, ψυχαγωγικό, ενημερωτικό και πολιτιστικό της
ρόλο!

Η ασυδοσία, ο άναρχος τρόπος, και η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια, χωρίς μελέτη σχεδιασμό, πρόγραμμα και «χρήμα» την οδηγούν σε κατάρρευση και αφανισμό! Εκατοντάδες ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα 10 εκατ. ανθρώπων, δεν μπορούν να επιβιώσουν, όταν σε ανάλογες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό εκπροσωπείται από ένα 20-30% ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Η Οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα μας, βρήκε απροετοίμαστα και τα ΜΜΕ με κορυφαίο το ραδιοτηλεοπτικό, από την πτώση της διαφήμισης και το υψηλό κόστος λειτουργίας, ενός υπερσύγχρονου μέσου δύναμης και επιρροής!

Τα χρόνια που πέρασαν, ο ιδιωτικός τηλεοπτικός τομέας δεν πήρε μαθήματα, για το πώς θα πορευτεί στο μέλλον. Έτσι σήμερα, εγκατέλειψε τα ακριβά και φανταχτερά προγράμματα, με ψυχαγωγία και ενημέρωση της γειτονιάς, και προϊόντα κατώτερης ποιότητας, γυρίζοντας χρόνια πίσω με λαμπερά «πρόσωπα» μπροστά στο γυαλί, αλλά πνευματικά «καθυστερημένα» η λαμπερές υπάρξεις για λόγους εντυπωσιασμού. Η τηλεόραση έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιες αναλαμπές μέσα στο σκοτάδι.

Μελετώντας προσεκτικά τα προγράμματα των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, και κυρίως, MEGA, ANTENNA, ALPHA, STAR, ΣΚΑΙ θα βρούμε ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Με το «Ε» και το «ΑΡΤ» αν και πανελλαδικής εμβέλειας δεν θα τα σχολιάσω. Δεν ξέρω σε τι πρόγραμμα να αναφερθώ, πέρα από τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που έχει βρει καταφύγιο.

Για τους 200 περίπου τηλεοπτικούς και εκατοντάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, σε όλη τη χώρα δεν νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά, αφού λειτουργούν σε ερασιτεχνικό επίπεδο από πλευράς προσωπικού και οργάνωσης, για να τα οικονομάνε κάποιοι αετονύχηδες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτοί που διοικούν σήμερα τα υπερχρεωμένα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας η τα ελέγχουν, αδυνατούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν. Αποτέλεσμα τα προγράμματα των καναλιών όχι απλά να είναι του ίδιου σχεδόν περιεχομένου αλλά και χαμηλού επιπέδου, με τους τηλεθεατές να γυρίζουν την πλάτη στη μικρή οθόνη. Βέβαια όταν και μάνατζερ πορνοστάρ κατέχει υψηλή θέση, πώς να μην απομακρυνθεί;

Εδώ ας μου επιτραπεί να σχολιάσω λίγο τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, που μπαίνουν σε κάθε σπίτι της ελληνικής οικογένειας, την οποία επηρεάζουν, ενημερωτικά, ψυχαγωγικά, πολιτιστικά και παιδευτικά. Ακόμη η τηλεόραση δημιουργεί «πρότυπα» για παιδιά σε τρυφερές ηλικίες και «είδωλα» στα οποία και θέλουν να μοιάσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η λάμψη επηρεάζει, νεαρά κορίτσια που θέλουν να γίνουν μοντέλα, Μενεγάκη, Κορομηλά, Στάη ή «Σπυροπούλου, Σταμάτη ή Καινούργιου».

Ας μου επιτραπεί εντελώς υποκειμενικά, με την όποια εμπειρία διαθέτει η ταπεινοτητά μου στα ΜΜΕ εντός και εκτός ελλαδικού χώρου για κάποιες δεκαετίες να συγκρίνω τα προγράμματα των ελληνικών καναλιών με τα ξένα ξεκινώντας από την ενημέρωση και τα δελτία ειδήσεων!

–Όλα τα κανάλια εξωτερικού γενικού περιεχομένου, τα κεντρικά τους δελτία πλην ελάχιστων χωρών είναι ημίωρα με σύντομα ρεπορτάζ και αποκλειστικά μεταδίδουν την είδηση χωρίς σχολιασμούς διακοπές, αλατοπίπερο και δραματοποιημένα γεγονότα με υπόκρουση μουσικής και άλλα φτιασιδώματα. Όλα τα άλλα τα αφήνουν σε ειδικές ενημερωτικές εκπομπές να τα σχολιάσουν.

Αντίθετα τα ελληνικά δελτία υπερβαίνουν την ώρα, με συζητήσεις, μεγάλα ρεπορτάζ, και δραματοποιούν τα γεγονότα δίνοντας έμφαση σε αίμα και δάκρυ.

Η πρωινή ενημέρωση και ψυχαγωγία ξεκινάει σχεδόν σε όλα τα κανάλια από τις 6 το πρωί σε ζωντανή μετάδοση, με ατέλειωτες πολιτικές συζητήσεις και σχολιασμούς που δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί γίνονται σε καθημερινή βάση με το ίδιο περιεχόμενο, και συνεχίζεται και τις βραδινές ώρες που καταντά φαρσοκωμωδία. Τι να πει κανείς σε 3-4 ώρες ενημερωτικό πρόγραμμα; Αλλά όταν δεν υπάρχει χρήμα, την τηλεόραση που είναι εικόνα, την κάνουμε ραδιόφωνο.

Μετά την ενημέρωση έχουμε πρωινή ψυχαγωγία με «καλημερούδια» και άλλες «χαζοχαρούμενες» εκπομπές σε ΑLPHA, ANTENNA, για να πάμε στο Ulive STAR και στο «Ε» Τατιάνα με περιπέτειες και γεγονότα μικρού ήρωα. Ο ΣΚΑΙ με ένα κοριτσόπουλο που θα μπορούσε να σερβίρει σε καφετέριες με το συνεχές «χαμόγελο» στα χείλη και το ντύσιμο του, θα προσέφερε περισσότερα, μαζί με τη χαζοχαρούμενη παρέα της Ελένης που δεν γνωρίζει κανείς τι προσφέρει σε νέες και «γιαγιάδες» που την παρακολουθούν σαν βασίλισσα!

Η μάχη της «κατσαρόλας» δίνεται από το πρωί σε όλα σχεδόν τα πρωινάδικα, μέχρι αργά το βράδυ με έξτρα εκπομπές από χορηγούς ή όχι. Σκαρμούτσος, Μποτρίνι, ψυχούλη, Αρναούτογλου, Κάτι ψήνεται, και άλλα πρόσωπα συναγωνίζονται στην κουζίνα. Εδώ θα ήθελα να κάνω και μια παρατήρηση. Ρε Σκαρμούτσο και όλοι εσείς με τα «ολόσωμα» τατουάζ σε χέρια πόδια και σώμα δεν καταλαβαίνετε ότι τηλεοπτικά είναι αποκρουστικά και επιπλέον γίνεται και μιμητισμός από τους νέους; Προσωπικά δεν θα ας έδινα εκπομπή. Εκτός εάν μου πείτε ότι σας εμπνέουν!!! Τι άλλοι λόγοι μπορούν να οδηγήσουν έναν λογικό άνθρωπο σε μια τέτοια πράξη;

Με περισσότερες από 6-8 ώρες καθημερινά, γεμίζει με ποικιλία φαγητών το στομάχι του Έλληνα από τις προσφορές των καναλιών. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον τηλετζόγο και τις τηλεπωλήσεις, ο Έλληνας από την ελληνική τηλεόραση πρέπει να νιώθει πλούσιος και χορτάτος!

Το σημερινό πρόγραμμα της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν αξίζει σχολιασμό. Θα συνιστούσα όμως σε όλους τους παρουσιαστές και παρουσιάστριες με τα ψηλοτάκουνα και το ντυσιμό τους, να σταματήσουν τα «σούρτα, φέρτα» μέσα στο πλατό και ιδιαίτερα όταν παρουσιάζουν δελτία. Κάνουν κακή αντιγραφή ξένων δικτύων και δεν έχουν σχέση με πασαρέλα, τα οποία είναι αμιγώς ενημερωτικά όλο το 24ωρο. Για να μην είμαι όμως αρνητικός σε όλα, θα ξεχωρίσω κάποια πρόσωπα που νομίζω ότι αξίζουν. Δεν ασχολούμαι με θεαματικότητες και βλακείες, κρίνω αυτό που βλέπω:

-ΣΚΑΙ: «Οι Ατέριαστοι» το δίδυμο Ντσούνος-Κούτρας δίνει κάτι διαφορετικό, μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Ο Μπογδάνος, αν σταματήσει το τίκ των χεριών και δεν παρασύρεται από τον εαυτό του διαφέρει. Ο Αλέξης Παπαχελάς αναμφισβήτητα είναι ένα κεφάλαιο. Το δελτίο με τα γαλανά μάτια δεν με εντυπωσιάζει!

-MEGA: Εδώ θα ξεχωρίσω το δίδυμο Καμπουράκη-Οικονομέα. Αν δεν ασχοληθούν λιγότερο με πολιτικούς θα πάνε καλύτερα. Όσο για το δελτίο η Όλγα η Μαρία δεν είναι ότι το καλύτερο. Ο Γιάννης πρετεντέρης μπορεί πολλοί να διαφωνούν με αυτά που σχολιάζει αλλά είναι ικανότατος δημοσιογράφος και διαβασμένος. Θα ξεχώριζα ακόμη για το στυλ του αν και αθλητικός, τον Μένιο Σακελλαρόπουλο που έχει έναν δικό του τρόπο αφήγησης, όπως και την Μαρία Παπαδή.

-ΑΝΤΕΝΝΑ, και ALPHA δεν έχω να ξεχωρίσω κάτι!

-STAR: Εδώ δεν έχω να ξεχωρίσω τίποτα, πέρα από την παρουσία του Νίκου Χατζηνικολάου που με τη σοβαρότητά του και την κριτική δίνει μια ξεχωριστεί νότα. Δεν συμφωνώ με τον απεριόριστο χρόνο μέχρι τα ξημερώματα στην εκπομπή που διευθύνει. Όλα έχουν περιορισμούς και όρια. Αυτά για σήμερα. Με την κρατική τηλεόραση και το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή, για να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού πεδίου, θα ασχοληθούμε σε άλλο κεφάλαιο!
Keywords
τηλεοραση, mega, antenna, alpha, star, σκαι, eurobank alpha, alpha eurobank, σκαι, τηλεοραση, alpha, antenna, mega, star, ΕΣΡ, ΕΡΤ, μμε, σημαίνει, επηρεάζει, ελενη μενεγακη, προσφορες, αμιγώς, στυλ, βουλη, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εξτρα, μπογδανος, οικονομικη κριση, χωρες, αντεννα, ελληνικες ταινιες, καθημερινη, κατι ψηνεται, μμε, προγραμμα, ραδιοφωνο, ταινιες, ωρα, αιμα, αξιζει, αμιγώς, απλα, ασθενειες, βραδυ, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, γυαλι, διδυμο, εδινα, υπαρχει, ενημερωση, επηρεάζει, ιδιο, ηλικια, εικονα, κεφαλαιο, κουζινα, λαμψη, ματια, μενεγακη, μοντελα, μπορεις, μαρια, ντυσιμο, ξημερωματα, οθονη, ολγα, ορια, παιδια, παμε, περιφερειακο, προγραμματα, πρωι, συντομα, σωμα, σπιτι, στην κουζινα, στυλ, τατουαζ, τατιανα, τικ, υψηλη, χερι, χατζηνικολαου, χειλη, χρημα, ψηλοτακουνα, ψηνεται, ψυχουλη, ωρες, αρναουτογλου, εκπομπες, ελληνικα, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, μελετη, μπροστα, ποδια, σημαίνει, χερια
Τυχαία Θέματα