''η ιαπωνια θα ορθωσει αναστημα απεναντι στην κινα...

Υπάρχουν χώρες οι οποίες αναμένουν η Ιαπωνία να υιοθετήσει έναν πιο ηγετικό ρόλο στην Ασία, ως αντίβαρο απέναντι στην ανερχόμενη ισχύ της Κίνας, δήλωσε...
ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, μιλώντας στη Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τον κ. Άμπε, υπάρχουν προβληματισμοί ότι η Κίνα επιδιώκει να αλλάξει το status quo μέσω ισχύος. «Αλλά εάν η Κίνα επιλέξει αυτόν τον δρόμο, δεν θα μπορέσει να το
κάνει ειρηνικά» πρόσθεσε.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε σειρά συναντήσεων που είχε με ηγέτες χωρών της περιοχής μέσα στον μήνα, δήλωσε ότι έχει συνειδητοποιήσει πως πολλοί περιμένουν από την Ιαπωνία να αναλάβει ηγετικό ρόλο, όχι απλά στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον χώρο της ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, με την Κίνα να ανακοινώνει πρόσφατα ότι κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) της από την Ιαπωνία θα θεωρηθεί πράξη πολέμου.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, σύμφωνα με το BBC, έχει να κάνει με αναφορές περί έγκρισης αμυντικών σχεδίων από πλευράς του ιάπωνα πρωθυπουργού τα οποία περιλαμβάνουν την κατάρριψη κινεζικών UAV από ιαπωνικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Επίσης, λόγο εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθούν να αποτελούν τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου/ Ντιαογιού, τα οποία ελέγχει το Τόκιο, αλλά διεκδικεί το Πεκίνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα