Η ευρωπη δεν εχει βγει απο την στενωπο

10:03 16/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ναταλία Δαφνή
(από την Ημερησία)
Οι πραγματικοί μισθοί στην Ευρωζώνη συνέχισαν να υποχωρούν το δ΄τρίμηνο του 2011 και σε συνδυασμό με τη μείωση της απασχόλησης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πως κατανάλωση και κλίμα εμπιστοσύνης θα παραμείνουν εξασθενημένα, την...
ώρα που η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας ύφεσης. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat δείχνουν, επίσης, το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην ισχυρή Γερμανία, όπου μισθοί και απασχόληση αυξήθηκαν, και στις ασθενέστερες χώρες της
περιφέρειας, όπου καταγράφηκαν οριακές αυξήσεις μισθών ή μειώσεις.
Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν μεν κατά 2,5% το δ΄τρίμηνο, ύστερα από αύξηση 2,4% το γ΄τρίμηνο, πλην όμως όταν η μεταβολή αυτή συγκριθεί με το μέσο επίπεδο του πληθωρισμού, στο 2,9%, φανερώνει πως οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, επηρεάζοντας τη δυνατότητα αλλά και την επιθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν.
Στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,7%, ύστερα από αύξηση 3,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία ο μέσος μισθός υποχώρησε κατά 1,9% και 1,7% αντιστοίχως.
Ανάλογες ήταν και οι εξελίξεις όσον αφορά την απασχόληση, καθώς στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το δ΄τρίμηνο και κατά 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία η πτώση στην απασχόληση ήταν 2,7%, 1% και 0,1% αντιστοίχως. Η απασχόληση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,2% το δ΄τρίμηνο του 2011.
Ενδείξεις
Τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει, όπως τουλάχιστον εκτιμά και η ΕΚΤ στη μηνιαία έκθεσή της για το Μάρτιο, όπου κάνει λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης στην οικονομία της Ευρωζώνης. Παρατηρεί, ωστόσο, πως δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί οι πτωτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται με τυχόν διασπορά της κρίσης στην πραγματική οικονομία, καθώς και με ενδεχόμενη νέα αύξηση των τιμών εμπορευμάτων. Η ΕΚΤ προβλέπει, μάλιστα, πως ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί άνω του 2% το 2012 εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά και των έμμεσων φόρων, με την Ελλάδα να έχει έρθει αντιμέτωπη με σημαντικές αυξήσεις τιμών. Οσο για την τόνωση της οικονομίας από την ΕΚΤ, αυτή μοιάζει να οδεύει προς το τέλος της, με το μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Εουαλτν Νοβότνι να τονίζει πως η ποσοτική χαλάρωση δεν αποτελεί ρεαλιστική προοπτική για την ΕΚΤ και πως αναζητείται στρατηγική εξόδου από την πολιτική στήριξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα