Η ευρωπαϊκη κριση στο επικεντρο του παγκοσμιου οικονομικου φορουμ στο νταβος

08:28 26/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Η «αφρόκρεμα» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος συνέρχεται από σήμερα στο Νταβός στην ανατολική Ελβετία με φόντο την ανησυχία για την καταλληλότητα των απαντήσεων στην κρίση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην ομιλία της τόνισε πως «η Γερμανία έχει δείξει...
αλληλεγγύη και έχει δείξει σοβαρά ότι θέλει να βοηθήσει και να συνεισφέρει. Ωστόσο, η Γερμανία δεν μπορεί να υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Δεν γίνεται να βοηθήσουμε πλήρως όλες τις χώρες, γιατί έτσι θα μείνουμε εκτεθειμένοι και
όταν θα μας «επιτεθούν» οι αγορές δεν θα μπορέσουμε να αμυνθούμε». Επιπλέον, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως «η Ευρώπη είναι ένα μοναδικό μοντέλο», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι με τις μεταρρυθμίσεις η Ευρώπη θα βιώσει σημαντικές αλλαγές: «Σε λίγα χρόνια θα μπορείτε να εγκαθίσταστε και να εργάζεστε σε οποιαδήποτε χώρα, να έχετε την εκάστοτε ασφάλιση. Θα υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού, όπως συμβαίνει με τους φοιτητές. Όχι, πως σήμερα αυτό δεν γίνεται, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια. Ο στόχος μας είναι η περεταίρω ενοποίηση της Ευρώπης. Πιστεύω πως μέσα από την κρίση και τις μεταρρυθμίσεις θα αναδυθεί μία νέα ενοποιημένη Ευρώπη».

Για άλλη μία φορά τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γερμανία, από την οποία αναμένονται κινήσεις που θα κατευνάσουν τις χρηματαγορές, την ώρα που η κρίση παρατείνεται, όπως ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο ελληνικό χρέος και την ύφεση στην Ελλάδα. Συγχρόνως στην ευρωζώνη επιμένει η κρίση του κρατικού χρέους, «προβληματίζοντας έγκριτους επιχειρηματίες, πλην όχι μόνον, για το καπιταλιστικό μοντέλο», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παραδείγματος χάρη, ο επικεφαλής του ομίλου Carlyle Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν τονίζει ότι «σε τρείς-τέσσερις μεγάλες δυτικές οικονομίες μέσα στην τετραετία που ακολουθεί το αργότερο πρέπει το οικονομικό μοντέλο να βελτιωθεί. . . αν δε συμβεί αυτό θα χαθεί η μάχη απέναντι στον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό, ή στον καπιταλισμό αναπτυσσόμενων οικονομιών».

«Δεν αντλήσαμε διδάγματα από την κρίση το 2009. Πρέπει επειγόντως στο οικονομικό πεδίο να κάνουμε αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρχίζοντας, από την ανάπτυξη της έννοιας της κοινωνικής ευθύνης», συμπληρώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του WEF, Κλάους Σβαμπ.

Ένα από τα σημαντικά στρογγυλά τραπέζια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ φέρει τον τίτλο «η επιδιόρθωση του καπιταλισμού».

Η συνταγή του ΔΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ πρότεινε χθες να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο θα διαδεχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και να χρησιμοποιούν από κοινού ώστε «να δοθεί πολύ ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στην Ευρώπη».

Το ΕΤΧΣ διαθέτει 250 δισ. ευρώ και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρώσει την αποστολή του τον Ιούλιο του 2013. Ο ΕΜΣ, που διαθέτει ήδη εγγυήσεις της τάξης των 500 δισ. ευρώ, πιθανολογείται ωστόσο ότι θα διαδεχθεί το ΕΤΧΣ ήδη από φέτος τον Ιούλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα