''η εκτ δεσμευεται απο την απαγορευση της νομισματικης χρηματοδοτησησ''...

20:15 15/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Η ΕΚΤ δεσμεύεται από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, ...
ξεκαθάρισε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου, σχετικά με προτάσεις νομισματικής χρηματοδότησης κρατικού χρέους.

Ο κ. Χρυσόγονος με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα, όταν
και κληθείς να σχολιάσει θέσεις πολιτικών κομμάτων κρατών της ευρωζώνης όπως το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της μη-βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είχε ξεκαθαρίσει πως «αν αναφέρονται σε μέτρα νομισματικής χρηματοδότησης κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», απευθύνθηκε στο επικεφαλής της ΕΚΤ ζητώντας του να σχολιάσει σχετικές προτάσεις με την αγορά χρέους από την κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική θεωρία έχουν διατυπωθεί:

α) Η πρόταση αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενός σημαντικού μέρους του ήδη υφιστάμενου δημόσιου χρέους των κρατών της ευρωζώνης σε τρέχουσες τιμές, μετατροπής του σε ομόλογα μηδενικού κουπονιού και επαναγοράς του χρέους αυτού στο μέλλον, όταν η σχέση του προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί στο 20%, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περιθώρια για πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και ενίσχυσης της συνοχής της ευρωζώνης,

β) Η πρόταση για δημιουργία ενός "οχήματος" ειδικού σκοπού στο οποίο τα κράτη της ευρωζώνης θα εκχωρήσουν τα μελλοντικά τους έσοδα από την έκδοση χρήματος από την ΕΚΤ, ώστε αυτό να αγοράσει, με κεφάλαια που θα δανείζεται, δημόσιο χρέος των κρατών με σκοπό τη μείωσή του σε αποδεκτά επίπεδα.

Στη βάση αυτή ζήτησε από την ΕΚΤ να τοποθετηθεί στο εάν θεωρεί ότι η υλοποίηση της μιας ή της άλλης από τις ανωτέρω προτάσεις θα συνιστούσε απαγορευμένη, κατά την άποψή της, νομισματική χρηματοδότηση ή όχι.

Απαντώντας στον κ. Χρυσόγονο, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεσμεύεται από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσετε ότι, πέραν τούτου, η ΕΚΤ δεν μπορεί να προβεί σε εικασίες σχετικά με τη νομιμότητα προτάσεων που υποβάλλονται από τρίτους», υπογράμμισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα