Η δανια στην προεδρια, «μερκοζι» στις αποφασεις

Παρά το γεγονός ότι η Δανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αυτό δεν θεωρείται αρνητικός παράγοντας. Η Αγκελα Μέρκελ μάλιστα εκτιμά ότι η Δανία μπορεί να παίξει ρόλο γέφυρας σε κρίσιμες στιγμές. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε στην εκτίμηση ότι η εκ περιτροπής προεδρία της...
ΕΕ έχει αποδυναμωθεί πλέον.

Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων βρίσκονται από τότε που ξέσπασε η κρίση, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Μια διαπίστωση που δεν αποδέχονται βέβαια όλοι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο Ζαν Κλοντ
Γιούνκερ εκφράζει συχνά τη δυσαρέσκειά του: «Γιατί πιστεύουν κάποιοι ότι αρκεί να συμφωνήσουν Γερμανία και Γαλλία για κάποιο θέμα.; Έχουμε να αντιμετωπίσουμε 17 κυβερνήσεις, 17 κράτη και 17 κοινοβούλια».

H κατάσταση που έχει να συνδιαχειριστεί η δανική προεδρία είναι γνωστή. Η κρίση χρέους που ξέσπασε στην ευρωζώνη καθορίζει την ευρωπαϊκή καθημερινότητα.

Η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το περασμένο φθινόπωρο φρόντισε να απαλλάξει την ΕΕ από τα βάρη που είχαν προκαλέσει οι συντηρητικοί. Ο λόγος για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων που είχε επιβάλει ο κεντροδεξιός συνασπισμός κατά παρέκκλιση της συνθήκης του Σένγκεν.

Η νέα πρωθυπουργός Χέλε Τόρνονγκ-Σμιντ διόρισε για πρώτη φορά έναν υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εκπέμποντας έτσι ένα μήνυμα επιστροφής της Δανίας στην Ευρώπη.

Ο Νικολάι Βάμεν που ανέλαβε το νέο χαρτοφυλάκιο έδωσε πρόσφατα το νέο στίγμα της Κοπεγχάγης: «Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Η κρίση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμά μας και θα κάνουμε το καλύτερο για να δώσουμε νέα ώθηση στην Ευρώπη. Θεωρούμε κεντρική αποστολή της δανικής προεδρίας να λειτουργήσουμε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη και των υπολοίπων μελών της ΕΕ».
Keywords
Τυχαία Θέματα