Η αθηνα και τα μυστικα της...

15:47 9/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Πού βρισκόταν η έπαυλη του ναυάρχου Μάλκολμ; Σε ποιο σημείο της Αθήνας συναντούσε κανείς τις φυλακές Αβέρωφ...
και ποιο μέγαρο έχει πάρει σήμερα τη θέση τους; Σε ποια πλατεία του Κέντρου σύχναζαν οι «κουτσαβάκηδες», οι «μόρτες» και οι «τραμπούκοι»; Τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, αλλά και σε πολλές άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες, θα βρει κάνεις στο νέο βίβλιο του συγγραφέα Πάνου Ν. Αβραμόπουλου, «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα….». Στόχος του, όπως τονίζει, να δώσει το έναυσμα ώστε να γνωρίσουμε τις ομορφιές της πόλης μας και να την
αγαπήσουμε ξανά.

Ο πύργος των Αέρηδων τη δεκαετία του 1920

Στην έκδοση περιλαμβάνεται επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και μία εκτενής αναφορά στην κληρονομιά της Ορθοδοξίας στην πόλη - τόσο σε μνημεία και ναούς όσο και σε πρόσωπα. «Πολιτισμός, παράδοση, μνήμη, ιστορία, αρχιτεκτονική, πολιτική, μνημεία και νοσταλγία για το ωραίο χθες», υποστηρίζει ο συγγραφέας, «δίνονται αξεδιάλυτα δεμένα μεταξύ τους και συνθέτουν ένα πανοραμικό ψηφιδωτό, για την κατάφορτη σε ηθικούς θησαυρούς αγαπημένη μας Αθήνα».

Εκτός όμως από τις ψηφίδες που συνθέτουν το οδοιπορικό στην πρωτεύουσα, μεγάλη σημασία δίνεται και σε όσους διετέλεσαν δήμαρχοι της πόλης. Έτσι στο πρώτο τμήμα του βιβλίου θα βρει κανείς τα βιογραφικά όλων των δημάρχων, από το 1830 και τον Ανάργυρο Πετράκη μέχρι το 2014 και τον Γιώργο Καμίνη. Σύμφωνα μάλιστα με τον Πάνο Αβραμόπουλο, όλοι τους συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική εξέλιξη της πόλης: στην οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, στη δημιουργία υποδομών, στην κοινωνική της συνοχή, στην ανάδειξη και προβολή της ατίμητης πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και στην εν γένει πολιτισμική της πορεία.

Το Μοναστηράκι τη δεκαετία του 1930

Το προφίλ του συγγραφέαΟ Πάνος Ν. Αβραμόπουλος γεννήθηκε στην Γαστούνη της Ηλείας το 1968. Είναι Δ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ του Ε.Μ.Π. και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc) στην Βιοϊατρική Τεχνολογία. Ασχολήθηκε απο νεαρή ηλικία με το γράψιμο, αποτελώντας για 20 συνεχόμενα έτη κεντρικό αρθογράφο-πολιτικό αναλυτή της δεύτερης αρχαιότερης καθημερινής ελληνικής εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», ενώ έχει ένα ογκωδέστατο συγγραφικό έργο τριάντα και πλέον βιβλίων, που εκτείνεται απο την Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος, την αισθητοκριτική και το δοκίμιο, μέχρι τα Μαθηματικά και τη Φυσική στο επιστημονικό πεδίο.

Παρεμβαίνει ως πολιτικός σχολιαστής και με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Βουλευτή της Α΄ Αθηνών της «Ένωσης Κεντρώων» σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, κάνει συχνά ραδιοφωνικές παρεμβάσεις για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τον πολιτισμό στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Ionion fm» της Νοτιοδυτικής Ελλάδος, ενώ έχει και εκτενή αρθρογραφία στον αθηναϊκό τύπο. Αντλεί τις πνευματικές του σταθερές απο την κλασική αρχαιοελληνική σκέψη, τον έλλογο δυτικό λόγο και τους πνευματικούς θησαυρούς των πατέρων της Ορθοδοξίας. Ασχολήθηκε τέλος με την αυτοδιοικητική σκηνή της Αθήνας και το 2010 ήταν εκλέξιμος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ στις περυσινές Δημοτικές Εκλογές της Αθήνας, εξελέγη Α΄Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα, μπορείς».

Οι φυλακές Αβέρωφ τη δεκαετία του 1960

Info
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 7:00μ.μ.
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50, Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης». Θα μιλήσουν οι: Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ, Ανδρέας Μαζαράκης, Δημοσιογράφος Ραδιοφώνου «Παραπολιτικά 90,1 Fm», Δημήτρης Καραμβάλης, Ποιητής, κριτικός, δοκιμιογράφος, Όμηρος Τσάπαλος, Πολιτικός Επιστήμονας, Δ/ρας Πολιτιστικής Διπλωματίας Παντείου Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Σύμβουλος Έκδοσης της εφημερίδας «ΑΞΙΑ» Τάκης Μουσσάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα