Η αναπτυξη σε πρωτο πλανο

09:53 20/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Β. Δεμίρης - Δ.Σ. Κανέλλης
(από το Έθνος της Κυριακής)
Σχέδιο για χαλάρωση του Μνημονίου, με ταυτόχρονες αναπτυξιακές ενέσεις ρευστότητας, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση στη σκιά της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία και της...
μειωμένης αποτελεσματικότητας των δημοσιονομικών μέτρων.

ΣΧΕΔΙΟ Β΄
Σχέδιο για χαλάρωση του Μνημονίου,
με ταυτόχρονες αναπτυξιακές ενέσεις ρευστότητας, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση στη σκιά της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία και της μειωμένης αποτελεσματικότητας των δημοσιονομικών μέτρων. Πρόκειται για την ενεργοποίηση του «plan B» για την ελληνική οικονομία, το οποίο προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος και διαμόρφωση ενός νέου αναπτυ­ξιακού πακέτου που θα χρηματοδο­τείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και τα κοινοτικά ταμεία.
Τις βάσεις του «Σχεδίου Β - Πρωτο­βουλία Ανάπτυξης», όπως έχει χαρακτηριστεί, αναμένεται να θέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης, έτσι ώστε οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου, μία εβδομάδα μετά τις ελληνικές εκλογές.
Βέβαια, όπως υπογραμμίζουν ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες, προϋπόθεση γι' αυτήν την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι στις εκλογές του Ιουνίου να στείλει η Ελλάδα αποφασιστικό μήνυμα ότι επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ και ότι θα τηρηθούν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος. Οπως τονίζουν, το πρόγραμμα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά, υπό όρους, μπορεί να τύχει επανεξέτασης σε ορισμένες πτυχές του.
1. Παράταση έως 3 χρόνια
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται, σχέδια και παρεμβάσεις που προβλέπουν παράταση Μνημονίου για δύο ή τρία χρόνια, και όχι για έναν χρόνο που έχει προτείνει το ΔΝΤ, και ανακοίνωση μόνο των μέτρων που αφορούν το 2013, ύψους 7 δισ. ευρώ, και όχι για τη διετία 2013-2014 που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο. Επίσης εξετάζεται η αντικατάσταση των μέτρων εκείνων που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, όπως είναι οι οριζόντιες περικοπές και οι γενικευμένες αυξήσεις φόρων, ενώ θα ενισχυθεί ο φοροελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός με στόχο την αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
2. Λύση για τις τράπεζες
Στην εξασφάλιση της ροής δανείων προς την πραγματική οικονομία, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διευκόλυνση της εξασφάλισης δανείων υπό συμφέροντες όρους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποβλέπει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2012 με τη διασφάλιση της αυτονομίας των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αναφέρει ότι τους επόμενους επτά μήνες ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να επισπεύσει την εκταμίευση των ήδη διαθέσιμων 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.
3. Ενέσεις ρευστότητας
Στο τραπέζι μπαίνει πλέον
Keywords
Τυχαία Θέματα