Η αναγκη εσοδων κοβει τις αδειες εφορων

12:04 10/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Με δραματικό τόνο περιέγραψε την κατάσταση του προϋπολογισμού στους 36 προϊσταμένους των μεγαλύτερων εφοριών της χώρας ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης στην πρώτη τους συνάντηση. Ο κ. Μαυραγάνης...
είπε στους εφόρους ότι θα πρέπει να δώσουν τα πάντα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ζητώντας τους να ξεχάσουν τις άδειες για να «μη βγούμε όλοι σε άδεια διαρκείας». Ο υφυπουργός ζήτησε να επικεντρωθούν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ασκώντας πιέσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου
και να επιταχύνουν τις διαδικασίες αποστολής των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τις ΔΟΥ στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Τους είπε επίσης να ρίξουν το βάρος τους στους τακτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι στους προληπτικούς ελέγχους σύμφωνα με τα στοιχεία οι εφορίες πηγαίνουν καλά. Οσον αφορά την τμηματική καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω. Θα περιμένει να καταβληθεί η πρώτη δόση και μετά θα ανακοινώσει το σχέδιο για την τμηματική καταβολή των υποχρεώσεων των φορολογούμενων. Βέβαια η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται αρκετοί φορολογούμενοι να περιμένουν τις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο που θα καταβληθούν φέτος οι φόροι, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν περαιτέρω τα έσοδα του Δημοσίου.
Στο μεταξύ ασκήσεις επί χάρτου ξεκίνησαν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταλήξουν στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν εικονικές εκκαθαρίσεις δηλώσεων με διάφορα σενάρια προκειμένου να διαπιστωθεί το κόστος ή τα οφέλη από κάθε μία κλίμακα, καθώς και ποια εισοδήματα επιβαρύνονται περισσότερο. Πάντως, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, η μείωση των αριθμών των κλιμακίων αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και να ελαφρύνει τα υψηλά εισοδήματα. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή στη Βουλή προανήγγειλε τη μείωση των κλιμακίων και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι προτάσεις των κομμάτων στον διάλογο που είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο. Αν υιοθετηθεί η φορολογική κλίμακα που είχε προταθεί τότε, οι έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν ιδιαίτερα υψηλούς φόρους. Η κλίμακα που είχε εξεταστεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης προέβλεπε:
• 0-5.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 0
• 5.000 - 10.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 10%,
• 10.000 - 30.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 20%,
• 30.000 - 60.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 30%
• 40% συντελεστής για εισοδήματα άνω των 60.000.
Η ανωτέρω κλίμακα επιβαρύνει τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και προκύπτουν ελαφρύνσεις για τα υψηλότερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα