Η αμαρτωλη ιστορια με τα δανεια του τ.τ.

12:10 17/1/2014 - Πηγή: Fimotro
Τη διαδρομή μέσα από την οποία δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο Τ.Τ. περιέγραψε στη Βουλή χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Το 2006 δόθηκε στο Τ.Τ. άδεια...
πιστωτικού ιδρύματος ενόψει της εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο. Η άδεια δόθηκε στη βάση συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου που προέβλεπε δραστηριοποίηση μόνον στην πίστη ιδιωτών και εάν το Τ.Τ. επεκτεινόταν, θα έπρεπε να ενημερώσει την αρχή, προκειμένου να αξιολογηθεί
η ανάγκη πρόσθετων ειδικών όρων. Μέχρι το 2006 το Τ.Τ. διέθετε μόνον καταθέσεις και στεγαστικά δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους με περιορισμένο βαθμό κινδύνου. Επομένως το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του δεν ήταν προσαρμοσμένο σε πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες. Επιτόπιοι έλεγχοι εντόπισαν αδυναμίες στα πληροφοριακά συστήματα και έτσι το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας ορίστηκε στο 10%, αντί για 8% που ίσχυε στις άλλες τράπεζες. Το 2007 και 2008 επαναλήφθησαν οι έλεγχοι. Το 2008, όταν ο κ. Προβόπουλος ανέλαβε τη διοίκηση της ΤτΕ, το ΤΤ υποχρεώθηκε να σταθμίσει τις επενδύσεις του σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα στις οποίες είχε εν τω μεταξύ προβεί με υψηλότερο δείκτη κινδύνου, ενώ ζητήθηκε και αύξηση κεφαλαίου. Στις αρχές του 2009 διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΤτΕ για αλλαγή επιχειρηματικού σχεδίου και τον Απρίλιο του 2009 η ΤτΕ απαγόρευσε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς να έχουν υιοθετηθεί κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης κινδύνων.
Ενημέρωση
Τον Ιούλιο του 2009 το ΤΤ ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες και την πρόθεση επέκτασης στα επιχειρηματικά δάνεια και τον Οκτώβριο του 2009 η ΤτΕ ζήτησε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνον μετά από επιτόπιο έλεγχο που θα διαπίστωνε την επάρκεια των διορθωτικών ενεργειών. Πάλι εντοπίστηκαν αδυναμίες. Το 2010 μετά από έλεγχο επιβλήθηκε περιορισμός που προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια που θα χορηγεί θα μπορούν να δίνονται μόνον σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων. Το 2011 πραγματοποιείται διαγνωστική άσκηση της Black Rock. Eκτιμήθηκαν πιθανές ζημίες στο σύνολο των δανείων 7%. Στα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 33,2%. Η Black Rock χαρακτήρισε την τακτική του ΤΤ επιθετική. Το 2012 η ΤτΕ πραγματοποιεί νέο έλεγχο από τον οποίον προκύπτουν ερωτήματα για κάποιες δανειοδοτήσεις και ενημερώνει την αρχή ξεπλύματος. Η αρχή και με άλλα στοιχεία που συγκέντρωσε διαβίβασε τα πορίσματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η αξιολόγηση των ευρημάτων ανήκει πλέον στις δικαστικές αρχές. Ετσι ο κ. Προβόπουλος αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι το ΤΤ δεν άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω PSI.
Ο ίδιος κατέληξε πάντως πως οι μεμονωμένες περιπτώσεις πιστοδοτήσεων που βρίσκονται υπό δικαστική κρίση δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για σχόλια γενίκευσης που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος, καθώς τέτοια σχόλια είναι αβάσιμα και επικίνδυνα, αφού υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και ακυρώνουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα