''h θατσερ πετυχε σε εναν ανδροκρατουμενο κοσμο''...

08:41 9/4/2013 - Πηγή: Fimotro

Η εμπειρία της ταινίας τής χάρισε μεγαλύτερο σεβασμό για όσα πέτυχε μία γυναίκα μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο ...
κόσμο. «Με δέος στέκομαι μπροστά του, παρότι δεν συμφωνώ με πολλές από τις πολιτικές της», είχε δηλώσει στον Guardian η Μέριλ Στριπ για τη Μάργκαρετ Θάτσερ την οποία υποδύθηκε στο σινεμά.
Θύμισε επίσης ένα από τα κλασικότερα αποφθέγματα της Βρετανίδας πρώην πρωθυπουργού: «Αν θες να γίνει κουβέντα για κάτι, απευθύνσου σε έναν άντρα. Αν θες
να γίνει η δουλειά, ρώτα μια γυναίκα».
Η μεγάλη Μέριλ Στριπ, η ηθοποιός με τις περισσότερες (17) υποψηφιότητες για Όσκαρ στην ιστορία, πήρε το τρίτο αγαλματίδιο στην καριέρα της πέρσι τον Φεβρουάριο, υποδυόμενη την Σιδηρά Κυρία στο “The Iron Lady”.
Ήταν ένας ρόλος, την επιτυχία του οποίου είχαν αμφισβητήσει αρκετοί πολιτικοί και προσωπικότητες που είχαν ζήσει από κοντά την γυναίκα που κράτησε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας από το 1979 ως το 1990, μένοντας για 10 και πλέον χρόνια στην Ντάουνινγκ Στριτ. Με πιο χαρακτηριστική, ίσως, δήλωση εκείνη του λόρδου Τέμπιτ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για μία «ημιυστερική και υπερσυναισθηματική προσωπικότητα» που είχε αναδείξει η σταρ στην ταινία.
Τι έχει πει, όμως, για αυτόν τον ρόλο η ίδια η Μέριλ Στριπ; Μιλώντας στην Vogue είχε επισημάνει: «Με όλες τις ηρωίδες μου συναντιόμαστε σε ό, τι έχουμε κοινό. Είναι πολύ εύκολο για όλους μας να κρατάμε τους ανθρώπους σε απόσταση και να τους κρίνουμε από απέναντι. Οταν όμως μπεις στο σώμα κάποιου άλλου, αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Ναι, μπορώ να κρίνω την πολιτική της Θάτσερ, τις πράξεις και τα σφάλματά της. Όταν όμως μπήκα στη θέση της ένιωσα ταπεινότητα, αλλά και οργή - ακριβώς όπως νιώθει κανείς και στο δικό του σώμα, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις δικές του αποτυχίες. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι κι εκείνη έβλεπε τις δικές της...»
Η Μέριλ Στριπ θεωρούσε ότι είχε επιτύχει επειδή είχε μπορέσει να «ξεσηκώσει» τους τρόπους της Σιδηράς Κυρίας αλλά και τις …δύο φωνές της: «Ο τρόπος που στεκόταν και που καθόταν, ο τρόπος που σταύρωνε τα πόδια της, τα κοσμήματα που φορούσε, το πως κουνούσε το κεφάλι της όταν επιχειρηματολογούσε -όλα αυτά ήταν πολύ σημαντικά. Και ήταν πολύ δικά της χαρακτηριστικά. Έτσι προσπάθησα να τα οικειοποιηθώ σε μεγάλο βαθμό επειδή όλα τους είχαν να κάνουν και με το πως ο κόσμος αντιδρούσε απέναντί της. Οι τρόποι της Θάτσερ ήταν η ασπίδα της».
Όσο για τις δύο φωνές, όσοι έχουν δει την ταινία, ίσως θυμούνται ότι, όταν η Θάτsερ είχε εκλεγεί στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, είχε αποφασίσει να αλλάξει την φωνή της για να ακούγεται πιο επιβλητική στις δημόσιες εμφανίσεις της: « Την φωνή της την βάθυνε, την εμπλούτισε, την υποστήριξε με ανάσες. Ετσι ήμουν αναγκάσμένη να πιάσω και τις δύο φωνές. Εκείνη με την οποία ξεκίνησε και εκείνη με την οποία κατέληξε όταν έγινε ηγέτης», είχε τονίσει η δημοφιλής ηθοποιός.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα