''h λιτοτητα μας καταστρεφει σαν τον πολεμο''...

22:27 22/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Η δημοσιονομική λιτότητα έχει προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε κλίμακα αντίστοιχη ενός πολέμου και ταυτόχρονα έχει αποτύχει στους ίδιους τους στόχους της, υποστηρίζει σε άρθρο του στην «El Pais» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ...
Αλέξης Τσίπρας.
«Η υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης και η διάσωση του κοινού νομίσματος προϋποθέτει ισότιμη συνεργασία, δημοκρατία και κατ’ αρχάς πολιτική και ιδεολογική ήττα της εμμονής στο δόγμα της λιτότητας» αναφέρει μεταξύ
άλλων ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του με τίτλο «Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ», ενώ χαρακτηρίζει «στρατηγικός στόχο» τη σύμπηξη μίας πλατιάς συμμαχίας των λαών και των προοδευτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού νότου.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η ελληνική εμπειρία αποτελεί παράδειγμα ενός ευρύτερου προβλήματος: της προσπάθειας που καταβάλλει μια δογματική πολιτική και οικονομική ελίτ ώστε να ξεπεραστούν ενδογενείς θεσμικές και οικονομικές ανισορροπίες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης με τη μονομερή συμπίεση των αμοιβών και του επιπέδου διαβίωσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Προκειμένου μάλιστα να προβάλλει τα καταστροφικά αποτέλεσμα της λιτότητας στην κοινωνία, κάνει ειδική αναφορά στα έξι εκατομμύρια ανέργων στην Ισπανία καθώς και στην πορεία της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ιταλίας.

Επισημαίνει παράλληλα ότι καμία επιτυχής νομισματική ένωση στη σύγχρονη οικονομική ιστορία δεν έχει επιχειρήσει, και δε μπορεί, να διορθώσει ενδογενείς μακροοικονομικές ανισορροπίες μέσω της επιβολής μίας ασύμμετρης και καταστροφικής λιτότητας σε βάρος των ελλειματικών χωρών-μελών της.

Η λιτότητα είναι μια θεμελιώδης πολιτική επιλογή και η ανατροπή της προϋποθέτει την ήττα της στο πεδίο της πολιτικής, σημειώνει ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει ότι στρατηγικός στόχος του κόμματος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης «ώστε να διαμορφώσει από κοινού μια αποτελεσματική γραμμή αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη ελίτ και μία θετική πρόταση διεξόδου γύρω από την οποία θα είναι δυνατή η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα