''h ελλαδα πετυχε παρα τις προβλεψεις...

18:15 7/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είχε τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, δόθηκε το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη σύνοδο στο Δουβλίνο, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν ...
στις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου.

Νωρίτερα, το γεγονός ότι «η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», είχε επισημάνει ο κ. Σαμαράς, στη σύντομη παρέμβασή
του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο και σημείωσε ότι «δεν θα αφήσουμε το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να πλήξουν το ευρωπαικό οικοδόμημα».

Ο κ . Σαμαράς σημείωσε ότι η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί. «Πίσω βρίσκονται οι άνθρωποι» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας -κυρίως των νέων ανθρώπων.

Ανέφερε ακόμη ο κ. Σαμαράς: «Η ιδεολογία μας ενώνει τους Ευρωπαίους, έχουμε στρίψει την Ευρώπη με επιτυχία μέσα από τεράστια προβλήματα, πρέπει να λύσουμε μακροχρόνια προβλήματα. Ιρλανδία, Πορτογαλία Κύπρος, Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα. Η Ελλάδα ανακάμπτει, σύντομα θα βγει από την κρίση. Όλες αυτές οι επιτυχίες ήρθαν, παρά τις προβλέψεις. Η Ευρώπη δουλεύει. Πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Ανοίγουμε το δρόμο για καλύτερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη συνοχή, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα της κοινωνίας και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία. Να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Πρέπει να υπάρξει ελπίδα, οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές απειλούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν θα τους αφήσουμε, θα κερδίσουμε. Η κρίση έκανε την Ευρώπη πιο σοφή και πιο δυνατή. Είμαστε υπερήφανοι για τα βήματα που έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε την καλή δουλειά. Στην ευρύτερη περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία, υπάρχουν χώρες σε αποσταθεροποίηση, που όλες κοιτάζουν προς την Ευρώπη, υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να ενταχθούν και καμία που θέλει να αποχωρήσει. Αυτή είναι η απάντηση μας στους λαϊκιστές και στους ευρωσκεπτικιστές».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τη θαλάσσια πολιτική και την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη προάσπισης των θαλασσίων συνόρων και την τιμωρία των δουλεμπόρων.

Η ελληνική προεδρία είναι πετυχημένη, ανέφερε τέλος ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Ο Μπαρόζο αναγνώρισε το πρωτογενές πλεόνασμα

Ένα κοινό ταξίδι με υψηλό συμβολισμό θα κάνουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς, επιστρέφοντας στην Αθήνα από το Δουβλίνο, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα μεταφέρει στην ελληνική πρωτεύουσα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη, ο κ. Μπαρόζο έγινε ουσιαστικά ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αναγνωρίζει δημοσίως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, τονίζοντας, κατά την ομιλία του στο ΕΛΚ.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μετάσχει αύριο σε εκδήλωση για το ρόλο των περιφερειών στην Ευρώπη. Το βραδυ, ο κ. Σαμαράς θα έχει δείπνο με τον κ. Μπαρόζο στην Αθήνα, δίνοντας έτσι συνέχεια σε μια σειρά επαφών που ξεκίνησε ήδη, από σήμερα, στο Δουβλίνο, όπου ο πρωθυπουργός μετέβη για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναδειχθεί ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς περιμένει μία πρώτη εκδήλωση στήριξης από τους συντηρητικούς ηγέτες στο οικονομικό του πρόγραμμα, καθώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ενώ στην χώρα μας παρατείνεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Στη σημερινή συνέλευση του ΕΛΚ, εκτός από τους δύο υποψηφίους, μίλησαν η κυρία Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει γίνει και στα επόμενα βήματα, για να αφήσει η Ευρωζώνη οριστικά πίσω την κρίση.

Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Έντα Κένι, τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Γίρκι Κατάινεν και φυσικά με τον υποψήφιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα για την προεδρία του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς μάλιστα είναι ο ένας από τους τρεις που τον πρότειναν. Παρών είναι και ο Bono των U2, ο οποίος μίλησε στους συνέδρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Φίλος της Ελλάδας και ευρωπαϊστής, ο κ. Γιούνκερ έπαιξε ρόλο ώστε να συγκρατηθούν οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ καθώς και οι ακραίες φωνές και να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Απέναντί του, είχε τον Γάλλο πρώην επίτροπο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος επίσης είναι φίλος της Ελλάδας και σχεδόν κάθε χρόνο έρχεται στη χώρα μας, στην Πάρο. Με δεδομένο πάντως ότι την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ στηρίζει και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κυρίας Μέρκελ, ήταν εξ αρχής το φαβορί.

Πριν το Δουβλίνο ο κ. Σαμαράς ήταν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής που συνεκλήθη εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία και την περαιτέρω στάση της έναντι της Ρωσίας.

Στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει τον διαμεσολαβητικό και κατευναστικό της ρόλο και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην περιοχή της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία ζουν πολλές χιλιάδες ομογενείς.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα