Γιατι οι τραπεζιτες παραμενουν ψυχραιμοι παρα την ανοδο των spreads;

Ψυχραιμία επικρατεί σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους μετά την άνοδο των spreads που έχουν δημιουργήσει απειλητικό κλίμα για τη ρευστότητα ...
στην οικονομία. Η πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος εμφανίζεται να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις που αφορούν στη συμφωνία με την τρόικα, εκτιμώντας ότι η κατάληξη που θα επέλθει όσον αφορά στην αποδοχή για την πρόοδο του προγράμματος, αλλά και του τι μέλει γενέσθαι, θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση
των επιτοκίων.

Κατά συνέπεια, διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν μπορούν να αποτελούν μικρότερης σημασίας διαδικασία, σε σχέση με αυτή που ήταν μέχρι τώρα, όπως κάποιοι από τον πολιτικό χώρο επιχειρούσαν να το πλασάρουν.

Εκπρόσωποι διοικήσεων των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα της πτώσης των τραπεζικών και των εταιρικών ομολόγων, αλλά και της αδυναμίας μεγάλων εταιρειών να δανειστούν, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να μπει η οικονομία σε φάση πιστωτικής ασφυξίας. Εκτιμούν μάλιστα ότι με την αποσαφήνιση της νέας συμφωνίας για τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το μηχανισμό στήριξης (ESM), οι αγορές θα πειστούν και πάλι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνουν δε, ότι η χρήση της συγκεκριμένης γραμμής, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, που θα επισφραγιστούν μετά τα stress tests, οδηγούν σ' ένα απόθεμα το οποίο ξεπερνά τα 20 δισ. και μπορεί να προσεγγίσει τα 25 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, καθοριστικός σταθμός για την εξομάλυνση της πορείας των ελληνικών ομολόγων αλλά και μετοχών είναι τα αποτελέσματα των stress tests που θα δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου, με την κατάθεση τροπολογίας για την αναβαλλόμενη φορολογία, αλλά και με τις εκτιμήσεις που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται κατοχυρωμένες απέναντι σε αυτή τη διαδικασία και οι προσδοκίες είναι ότι θα έχουν περιορισμένες έως πολύ περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα