Γιατι οι εργαζομενοι γυριζουν την πλατη στις απεργιες

11:54 24/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Οι απεργίες τελικά δεν βάζουν... λουκέτο στο Δημόσιο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων γυρίζει την πλάτη της στις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ. Σε εξαιρετικά χαμηλά...
ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί την περασμένη
εβδομάδα, γεγονός που αποκαλύπτει ότι στην πράξη οι υπάλληλοι δεν αντιμετωπίζουν αρνητικά τα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγησή τους και την κινητικότητα.

Στο 6,92% έφτασε η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων κατά την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ την περασμένη Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ακόμη μικρότερη ήταν η συμμετοχή κατά τη δεύτερη ημέρα, με το ποσοστό όσων απήργησαν την περασμένη Πέμπτη να είναι στο 4,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά την πρώτη ημέρα της απεργίας το ποσοστό συμμετοχής υπαλλήλων από υπουργεία ήταν 7,14%, στους δήμους 8,48%, στις περιφέρειες 4,3%, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις 4,78%, ενώ οι υπάλληλοι των ανεξάρτητων διοικητικών Αρχών (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη, ΑΣΕΠ) που πήραν μέρος στην κινητοποίηση έφτασαν το 7,7% του συνόλου του προσωπικού.

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή τη δεύτερη ημέρα της απεργίας, με το 3,7% των υπαλλήλων σε υπουργεία να απεργεί, το 5,15% από το προσωπικό των δήμων και το 1,97% των περιφερειών, ενώ από τις ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές πήρε μέρος το 6,84%. Μόνο στην περίπτωση των αποκεντρωμένων διοικήσεων καταγράφηκε αύξηση των υπαλλήλων που πήραν μέρος στην απεργία, φτάνοντας τη δεύτερη ημέρα το 5,15%.

Ενδεικτικό είναι για παράδειγμα στο ΙΚΑ, όπου από τους 4.159 υπαλλήλους στην απεργία πήραν μέρος μόνον οι 345, ενώ σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τους 4.000 εργαζομένους μόλις οι 88 συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Αντιστοίχως, στο υπουργείο Παιδείας απήργησαν 51 από τους 935 υπαλλήλους και στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι 50 από τους 729. Μόλις στο 2,29% έφτασε η συμμετοχή στην απεργία του προσωπικού του υπουργείου Υγείας - 16 υπάλληλοι σε σύνολο 699 απασχολουμένων.
Keywords
Τυχαία Θέματα