Για απιστια καλουν οι ανακριτες τον συνεργατη του γιαννου, σπ.τραυλο....

20:53 27/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Σε νέα φάση εισέρχεται η έρευνα που διενεργούν οι ανακριτές κατά της διαφθοράς κ.κ. Γαβριήλ Μαλλής και Ι. Σταυρόπουλος για την υπόθεση των υποβρυχίων μετά την κλήση για απολογία που απέστειλαν ...
προς Σπυρίδωνα Τραύλο. Πρόκειται για τον πρώην Γενικό Γραμματέα Εξοπλισμών ο οποίος τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο πόστο ενώ υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου. Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Τραυλός είναι ο πρώτος αξιωματούχος
του περιβάλλοντος Παπαντωνίου που έρχεται αντιμέτωπος με τους ανακριτές που ερευνούν προγράμματα εξοπλιστικών εστιάζοντας πλέον στην μετά ....Τσοχατζόπουλου εποχή.

Ειδικότερα, ο κ. Τραυλός που έχει κληθεί να εμφανιστεί ενώπιον των ανακριτών στις 11 Ιουλίου, εγκαλείται σύμφωνα με πληροφορίες για την υπογραφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων άνω των 72 εκατομμυρίων ευρώ στην υπόθεση των υποβρυχίων τα οποία έμειναν ανεκτέλεστα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση αυτή, οι ανακριτικές αρχές έχουν ανοίξει ήδη και τραπεζικούς λογαριασμούς. Βασικό ζητούμενο για την έρευνα είναι να διαπιστωθεί αν τα χρήματα από τα έργα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ διοχετεύτηκαν ως μίζες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που είχε ερευνήσει την υπόθεση, διαπιστώνει σε πολυσέλιδο πόρισμά του πως αντισταθμιστικά έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ για δυο συμβάσεις των υποβρυχίων δεν εκτελέστηκαν ποτέ.

Πρόκειται για έργα τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στις συμβάσεις Α/Ω, οι οποίες αποτελούν απόρροια των κύριων συμβάσεων12Β/2000 και 21Β/2002 και αφορούν την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και 209.

Στη σύμβαση 08/2000 προβλέπονταν έργα ύψους 281.838.305 ευρώ . Σύμφωνα με το πόρισμα «Το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 08/2000, ανέρχεται στα 239.998.675 ευρώ (σε σύνολο: 281.838.305 ευρώ)».

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη σύμβαση αφορά την περίοδο που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και γραμματείες εξοπλισμών οι Γιάννης Σμπώκος και Σωτήρης Εμμανουήλ. Ο τελευταίος είχε υπηρετήσει επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τον περασμένο Ιανουάριο είχε κριθεί προφυλακιστέος από τους ανακριτές για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο φέρεται να έχει διακινήσει μίζες 24 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ φέρεται ο ίδιος να έχει λάβει μίζα ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Σμπώκο εκτίει στις φυλακές Κορυδαλλού κάθειρξη 16 ετών που του επέβαλλε πριν από περίπου ένα χρόνο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδίκασε την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά. Ακόμη, ο Γ. Σμπώκος έχει προφυλακιστεί και για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών που ερευνά η ελληνική δικαιοσύνη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη σύμβαση (21Β/2002) αυτή είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., τον εκσυγχρονισμό και την γενική επισκευή τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209.

Η σύμβαση αυτή προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και την υπόγραψαν, ο Σπυρίδων Τραυλός (γ.γ.εξοπλισμών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου) για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ και ο Σωτήριος Εμμανουήλ για λογαριασμό των Ελληνικών Ναυπηγείων. Από το πόρισμα του ΣΔΟΕ προέκυπτε ότι το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 13/2002, ανερχόταν στα 72.654.175 ευρώ!
Πηγή : protothema.gr
Keywords