Γερμανικη δυσφορια για τη δωρεαν παραχωρηση απο τις ηπα 1.100 αρματων

10:23 8/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ανδρέας Κούτρας
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Η συμφωνία της δωρεάν παραχώρησης των 400 αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams και των 700 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού μεταφράζεται σε ένα πανίσχυρο τείχος προστασίας των ελληνικών συνόρων. Αρκεί βέβαια να...
υλοποιηθεί, καθώς τα αναχώματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι ακόμη αρκετά. Από το αν μπορεί ο ελληνικός στρατός να συντηρήσει και να υποστηρίξει το νεοεισερχόμενο τύπο αρμάτων, έως να ξεπεραστούν πλήρως τα εμπόδια που βάζουν τα «λόμπι»
των εξοπλισμών που αντιτίθενται σε αυτή τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, η οποία βέβαια δεν είναι χωρίς ανταλλάγματα.
Η παραχώρηση του μεταχειρισμένου αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ είναι ίσως η μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Κατά την επίσκεψη δε του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα, διαφάνηκε πώς οι Αμερικανοί προτίθενται να «ενισχύσουν» τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με νέα οπλικά συστήματα τα οποία θα αποσύρουν τα επόμενα χρόνια.
Είδηση που χαροποιεί ιδιαίτερα κυρίως τη στρατιωτική ηγεσία της χώρα μας, καθώς δεδομένης της οικονομικής κρίσης είναι αδύνατο να προχωρήσουμε μεσοπρόθεσμα σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Υπάρχουν βέβαια και στρατιωτικοί που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αναμένοντας να λάβει «σάρκα και οστά» η συμφωνία. Και αυτό γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη του ΓΕΣ για την ένταξη των Abrams. Η «ακτινογραφία» δηλαδή του κόστους συντήρησης και υποστήριξης των αρμάτων μάχης.
Σε περίπτωση πάντως που όλα εξελιχθούν ομαλά και τα 400 Abrams φτάσουν μαζί με τα περίπου 700 M-113 στην Ελλάδα, τότε δημιουργείται στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά μία τεράστια δύναμη πυρός, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αμέσως θα γίνει απόσυρση των απαρχαιωμένων M-48A5 Molf (τα έχουμε από αρχές της δεκαετίας του 1970) και των Μ-60 από τα ελληνικά νησιά και στη θέση τους θα μεταφερθούν από τον Εβρο τα Leopard 1A5. Στα σύνορα του Εβρου και γενικά στην ηπειρωτική Ελλάδα θέση μάχης θα πάρουν τα M1A1 Abrams, μαζί με τα Leopard 2A4 και τα ολοκαίνουρια Leopard 2A6HEL. Ολα αυτά τα άρματα που θα διαθέτει ο ελληνικός στρατός θα έχουν ομοιοτυπία πυροβόλου, αυτό των 120 χιλιοστών. Το Μ-113 θα είναι το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού για τις επιχειρήσεις.
Η εξέλιξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην Τουρκία. Προς το παρόν, πάντως, δημιουργεί στο γερμανικό «λόμπι», που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει το μονοπώλιο των Leopard στην ελληνική αγορά και την προώθηση των μεταχειρισμένων Marder σε τιμές καινούργιων, με το δήθεν επιχείρημα ότι έτσι θα σωθεί και η ΕΛΒΟ που θα αναλάμβανε την αναβάθμιση τους. Οι κραδασμοί στη γερμανική αγορά από την είσοδο των αμερικανικών αρμάτων μάχης στον ελληνικό στρατό διαφάνηκαν μήνες πριν, με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, στην κατεύθυνση ότι «οι Ελληνες αγοράζουν όπλα με τα χρήματα που εμείς τους δανείζουμε».
Είναι βέβα
Keywords
Τυχαία Θέματα