Γερμανια: η ιταλια να συνεχισει τις μεταρρυθμισεις και μετα τις εκλογες

16:19 26/9/2012 - Πηγή: Fimotro

Σαφές μήνυμα προς την ιταλική πολιτική σκηνή στέλνει η Γερμανία μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι να επιστρέψει στα έδρανα του Πανεπιστημίου και να μην...
διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις κάλπες της προσεχούς άνοιξης.

«Ως φίλοι της Ιταλίας, είναι σημαντικό για εμάς να συνεχίσει η χώρα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων μετά τις επόμενες εκλογές» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν είναι αρνητική για τη Γερμανία η απομάκρυνση του Μάριο Μόντι.

Η δήλωση Ζάιμπερτ για την ανάγκη συνέχισης
των μεταρρυθμίσεων απηχεί εμμέσως τη γερμανική ανησυχία ότι μία νέα κυβέρνηση στην Ιταλία μπορεί να απομακρυνθεί από τη γραμμή Μόντι για τιθάσευση του χρέους μέσω σκληρής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Και δίνει το τόνο στον οποίο θα κινηθεί το Βερολίνο καθ' οδόν προς τις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας.

Ο Προφεσόρε ανακοίνωσε την απόφασή του σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό όλο το πολιτικό παιχνίδι να ξαναρχίσει στην Ιταλία, ελπίζω με μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης και ωριμότητας» σημείωσε με νόημα μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η μη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας στις επόμενες εκλογές από τον Μάριο Μόντι ήταν ο «όρος» που είχε θέσει η μπερλουσκονική δεξιά για να αποδεχθεί τη συμμετοχή της στο σχήμα τεχνοκρατών που ανέλαβε τα ηνία στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Καβαλιέρε. Και ο ίδιος ο Μόντι εξαρχής τόνιζε πως αφότου ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης θα επιστρέψει στη θέση του στο Πανεπιστήμιο.

Υπήρχαν, ωστόσο, φωνές στο πολιτικό φάσμα που ζητούσαν να είναι «παρών» ο Προφεσόρε στις πολιτικές εξελίξεις την άνοιξη, ενώ και ο ίδιος είχε ανοίξει κάποιο διάστημα πριν ένα «παραθυράκι» πιθανής διεκδίκησης της πρωθυπουργίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα