Γερμανια: εθνικα ταμεια για τις χωρες με μεγαλο χρεος

14:16 2/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Ειδικά εθνικά ταμεία για όσες χώρες έχουν δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, θα προτείνει η Γερμανία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «το Βερολίνο θα επιθυμούσε οι ευρωπαϊκές χώρες να...
συστήσουν ειδικά εθνικά ταμεία για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».

«Τα ταμεία θα πρέπει
να υποστηρίζονται από τα δικά τους δημόσια έσοδα και θα έχουν διάρκεια ζωής 20 ετών», εξήγησε.

Μία παρόμοια πρόταση είχε γίνει από ομάδα Γερμανών «σοφών» στις αρχές Νοεμβρίου, αν και αφορούσε μία πανευρωπαϊκή προσέγγιση με κοινή ευθύνη. Η ιδέα είχε απορριφθεί από την καγκελάριο Μέρκελ λόγω συνταγματικών προβλημάτων.

Αντίθετα η πρόταση του Σόιμπλε προβλέπει εθνικά ταμεία, κάτι που ξεπερνά το πρόβλημα συνταγματικότητας.

To «όχι» της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγου δεν έχει κανέναν αστερίσκο, καμία υποσημείωση και δεν επιδέχεται παρερμηνεία.

Αυτό ακριβώς είναι η στάση που υιοθετεί το Βερολίνο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ ότι η άρνηση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη και αποτελεί κοινή θέση όλων των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές συνθηκών (στην ΕΕ) με αντάλλαγμα άλλους κανόνες που επιθυμούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα το ευρωομόλογο» διευκρίνισε ο Ρέσλερ.

«Και οι τρεις μας απορρίπτουμε αυτή τη σκέψη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα… πίσω απορρίπτοντας ακόμα και την περαιτέρω παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης την οποία φαίνεται να εγκρίνουν (έστω και υπό όρους) ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και άλλα μέλη της Ενωσης όπως η Αυστρία και η Φινλανδία.

Ο γερμανός πολιτικός υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ σημειώνοντας ότι η τράπεζα θα ήταν καλό να αποφασίζει τι πρέπει να πράξει χωρίς έξωθεν πιέσεις. «Θα πρέπει με δική της ευθύνη να αποφασίζει τι είναι σωστό» δήλωσε σχετικά.

Στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε ο ίδιος ως επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων στη γερμανίδα καγκελάριο αναφέρει ότι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό από το προηγούμενο και να προβλέπει ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 2% επί του ΑΕΠ.

Βάσει της ίδιας πρότασης, η υπέρβαση του νέου ορίου θα συνεπάγεται την επιβολή αυτόματων κυρώσεων και νομικών διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στην Ευρωζώνη.

Η εφαρμογή των διαδικασιών αυτών θα εποπτεύεται από Επιτροπή Σοφών η οποία θα εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα παρέχει συμβουλές στην Ευρωζώνη σε ζητήματα ανταγωνιστικότητ
Keywords
Τυχαία Θέματα