Γαλλια και ιταλια κατα της συμμετοχης ιδιωτων στο μηχανισμο σταθεροτητας

Η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν να αποσυρθεί ο όρος που αφορά τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην περίπτωση συντεταγμένης χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης. Ο μηχανισμός σταθερότητας, που αναμένεται να αντικαταστήσει το...
Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα μέσα του 2013, προβλέπει τη συμμετοχή
των ιδιωτών ανά περίπτωση.
Η συμμετοχή των ιδιωτών - κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες- στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ήταν απαίτηση της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.
Όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ευρωζώνης, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, δεν επιθυμεί να προβλέπονται τέτοιες ρήτρες στους κανόνες του ESM.
Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν στο πρακτορείο ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συναινέσει στην αφαίρεση των ρητρών αυτών μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί να γίνουν στις Συνθήκες της ΕΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, Ρώμη και Παρίσι διαπιστώνουν ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα --δηλαδή των τραπεζών και των επενδυτικών ταμείων-- στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας επέτεινε τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η εφημερίδα Ντι Βελτ γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα επιθυμούσε να επιταχυνθεί η διαδικασία προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο ΕΜΣ, κρίνοντας ότι οι αγορές θα τον θεωρήσουν πιο αξιόπιστο από το ΕΤΧΣ.
Keywords
Τυχαία Θέματα