Φοβοι για ελλειψεις στην τροφοδοσια με φυσικο αεριο

12:05 20/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο αλλά και με έλλειψη ποσοτήτων μπορεί να βρεθούν οι χώρες της κεντρικής και νότιοανατολικής Ευρώπης τον χειμώνα αν κλιμακωθεί η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ...
ήδη η Ε.Ε. σχεδιάζει στρες τεστ για το ενδεχόμενο να διακοπεί ή να μειωθεί η προμήθεια αερίου.
Μέχρι σήμερα, οι παραδόσεις αερίου συνεχίζονται κανονικά σε όλη την Ευρώπη.
Η ροή του εφοδιασμού στο ελληνικό σύστημα δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα,
δηλώνουν στελέχη της ΔΕΠΑ. Επισημαίνουν όμως ότι οι παραδόσεις είναι μειωμένες κατά 22% λόγω της κρίσης. Πολλές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με φυσικό αέριο δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν εξ αιτίας της μειωμένης ζήτησης ηλεκτρισμού, ενώ περιορισμένη είναι η κατανάλωση από τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά.
Σε περίπτωση που η ροή διαταραχθεί, η ΔΕΠΑ έχει προγραμματίσει να διατηρεί συνεχώς γεμάτο το τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, του μόνου αποθηκευτικού χώρου που διαθέτει η χώρα. Σήμερα, βάσει της συμφωνίας που έχει με την αλγερινή Sonatrach, η Ρεβυθούσα εφοδιάζεται μία φορά τον μήνα με LNG. Oι παραδόσεις με το πλοίο μπορούν να επισπευσθούν σε μία ανά είκοσι ημέρες, δηλαδή τρεις ανά δύο μήνες, ενώ η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί LNG και από την αγορά σποτ. Η χώρα μας προμηθεύεται αέριο και από την Τουρκία, αλλά οι ποσότητες είναι σχετικά περιορισμένες.
Εναλλακτικά σχέδια
Όλα τα εναλλακτικά σχέδια των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία στρέφονται στην αγορά LNG, στους δύο βασικούς προμηθευτές τη Νορβηγία και την Αλγερία.
Εάν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και κυρίως στις χώρες εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής προμήθειας.
Οι περισσότεροι αγωγοί αερίου της Ευρώπης είναι σχεδιασμένοι για ροή προς μία κατεύθυνση, δηλαδή από τα κοιτάσματα αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Οι προηγούμενες εμπειρίες από ανάλογες κρίσεις, το 2006 και το 2009, οδήγησαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναστροφή της ροής στους αγωγούς από τα δυτικά προς τα ανατολικά ή από τον νότο προς τον βορρά.. Ανάλογο πρότζεκτ ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στη χώρας μας με την αναστροφή ροής στον αγωγό Βουλγαρίας - Ελλάδας. Αλλες χώρες αναβάθμισαν τις αποθηκευτικές τους δυνατότητες, συνήψαν συμβόλαια για προμήθεια αερίου από τη Νορβηγία κ.λπ.
Από το 2011 εξάλλου, η Γερμανία εφοδιάζεται με αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream, o οποίος το μεταφέρει απ' ευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας πλήρως την Ουκρανία. Στοιχεία του οργανισμού Υποδομές Αερίου της Ευρώπης δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις 28 χώρες -μέλη της Ε.Ε. είναι σήμερα γεμάτες κατά 71%, σε σχέση με το 34% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Τα αποθέματα αερίου της Ε.Ε. υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. κ.μ. από τα 80 δισ. κ.μ. που είναι η συνολική δυναμικότητα των αποθηκευτικών χώρων και η οποία θεωρείται ικανή να καλύψει τη ζήτηση αερίου για περίπου τρεις μήνες.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι καιρικές συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σποτ αγορά οι τιμές για παραδόσεις την επόμενη ημέρα κυμαίνονται περίπου στο μισό από τα επίπεδα των αρχών του χρόνου, αλλά οι τιμές για παραδόσεις τον χειμώνα έχουν διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, εξ αιτίας της ανησυχίας για πιθανή διαταραχή των παραδόσεων από τη Ρωσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα