Φακελος ερτ συνεχεια…1975-2016 μερος 29ο, ο α. πεπονης υπουργος ραδιοτηλεορασης, ευρωεκλογες, παραιτηση αβερωφ!

11:51 17/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ενώ πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, στην ΕΡΤ και την ΕΡΤ2 γίνονται πολλές ανακατατάξεις, οι οποίες φθάνουν και στην κορυφή. Στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να κρατήσει το ραδιοτηλεοπτικό...
πλεονέκτημα που του παρέχει η εξουσία μέσα από τον έλεγχο των κρατικών μέσων για ενημέρωση και προπαγάνδα.

Και αυτά δεν είναι βέβαια άλλα, από το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων με γενικό διευθυντή
τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη μέλος του Ε.Γ που έχει αναλάβει από το ΄81 τον έλεγχο του ΑΠΕ, και τον Αναστάσιο Πεπονή, υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιο ραδιοτηλεόρασης. Δηλαδή τον έλεγχο της ΕΡΤ και ΕΡΤ2. Στην ΕΡΤ έχουμε αλλαγές. Τη θέση του προέδρου Ιωάννη Μεταξά, αναλαμβάνει ο καθηγητής Κώστας Μπέης(σήμερα παπακώστας, έχει χειροτονηθεί παπάς).

Ο Γιώργος Ρωμαίος εγκαταλείπει το ραδιομέγαρο για μια θέση στην ευρωβουλή. Τη θέση του Παίρνει ο Βάσος Μαθιόπουλος δημοσιογράφος, μια ξεχωριστεί προσωπικότητα με θητεία στην Ευρώπη. Διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ2 αναλαμβάνει ο Αργύρης Αργυριάδης στη θέση του Χριστ. Κονταξή. Ο Αναστάσιος Πεπονής, που έχει θητεύσει ως γενικός διευθυντής του τότε ΕΙΡ το 1963 επί κυβέρνησεως Γεωργίου Παπανδρέου, αναλαμβάνει υπηρεσία με γραφείο στον 2ο όροφο του Ραδιομεγάρου στις 17 Ιανουαρίου 1984.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλες αναρτήσεις, ό πολιτικός, κομματικός, διοικητικός και συνδικαλιστικός έλεγχος των δυο κρατικών καναλιών και της ΕΡΤ3, έχει περάσει ολοκληρωτικά στο πράσινο στρατόπεδο. Πέρα από τις ειδήσεις και πολιτικές εκπομπές, ελέγχει πλήρως και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Όλοι οι παραδοσιακοί παραγωγοί εκπομπών, πλην ελάχιστων που έχουν πρόσβαση ή διαθέτουν «χρυσά μανικετόκουμπα…» όπως έχω ξαναγράψει, εξαφανίζονται. Ακόμα και «νοικοκυρές»ή άσχετοι με τον τηλεοπτικό χώρο, παίρνουν εκπομπές και εμφανίζονται ως «παραγωγοί» ψυχαγωγικών προγραμμάτων. Κανένας έλεγχος κανένα μέτρο.

Ένα πρόγραμμα που παραμένει και δεν διακόπτεται, είναι το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη. Μια αξιόλογη σειρά εκπομπών, πολιτιστικού περιεχομένου, που προβάλλει μορφές της τέχνης και του πολιτισμού, και το «παρασκήνιο», μια σειρά εκπομπών που παράγει μια ομάδα με το όνομα CINETIC.

Το μείζων όμως είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να δείξει ότι είναι κυρίαρχο του παιχνιδιού, και η ΝΔ προσπαθεί να το διαψεύσει. Με τι μέσα όμως αφού όλα ελέγχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο; Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-ειλικρινά σας διαβεβαιώ-δίνει μια σκληρή μάχη, όχι μόνο πολιτική και οικονομική, αλλά και υγείας.

Δεν σας κρύβω ότι στις περιοδείες σε όλη την επικράτεια, τα τεχνικά μέσα που του διέθετε η ΕΡΤ για καλύψεις ήταν ελάχιστα για μεγαλειώδης συγκεντρώσεις, σε αντίθεση με τις ομιλίες του Α. Παπανδρέου, που εάν δεν έπαιζαν ζωντανά, μέσα στα δελτία υπήρχαν μεγάλα αποσπάσματα. Υπήρξαν μάλιστα φορές που η ΕΡΤ αδυνατούσε να καλύψει ομιλίες και εκδηλώσεις με τον Ε. Αβέρωφ, και με έρανο μεταξύ μας, μαζεύαμε χρήματα, για ενοίκιο εξωτερικών μονάδων για κάλυψη τέτοιων εκδηλώσεων.

Από την άλλη πλευρά, η πράσινη παράταξη είχε στη διαθεσή της όλα τα τεχνικά μέσα. Ο Κώστας Λαλιώτης, με το επιτελείο του οργάνωνε με το δικό του στρατηγικό σχεδιασμό τις πρώτες ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε με καμία δύναμη να είναι δεύτερο κόμμα στις 17 Ιουνίου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τα γνωστά συνθήματα, που έχει εμπεδώσει πλέον ο Ελληνικός λαός, και με το χρήμα που έχει πάρει-και παίρνει-από την «καταραμένη ΕΟΚ» το χρησιμοποιεί σαν δόλωμα για τη συνέχιση της παραμονής του στο θρόνο. Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο μοιραζόταν το «κομπόδεμα» της ΕΟΚ ή το καλαμπόκι που βαφτιζόταν από βουλγάρικο Ελληνικό για επιδοτήσεις. Χρήμα…χρήμα…χρήμα…

Ο Ανδρέας οργώνει όλη την Ελλάδα. Ομιλίες, επισκέψεις, υποσχέσεις και συνθήματα. Σημαία του η ευημερία του Ελληνικού λαού. Η κρατική τηλεόραση μπαίνει σαν σίφουνας σε κάθε σπίτι, μεταφέροντας ένα κλίμα αισιοδοξίας, ευμάρειας και …πλουτισμού!

Με περιοδείες και ομιλίες σε όλη την επικράτεια, απαντά και ο Ε. Αβέρωφ όσο του επιτρέπουν τα οικονομικά και η υγεία του-έχει κάνει μια επέμβαση καρδιολογικού περιεχομένου στην Αγγλία- δίνει τη μάχη για τη ΝΔ. Πάτρα, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μακεδονία, Θεσσαλία Λάρισα!

Τα 3 κρατικά κανάλια ΕΡΤ, ΕΡΤ2-μπαίνει και ΕΡΤ3 στο κόλπο-με επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό Αναστάσιο Πεπονή και όλο το δημοσιογραφικό, ενημερωτικό και προπαγανδιστικό προσωπικό κάνουν καλά τη δουλειά τους. Την 17η Ιουνίου 1984, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 41,58 και 10 έδρες στην ευρωβουλή. ΝΔ 38,05 και 9 έδρες. Τρεις παίρνει το ΚΚΕ και από μια έδρα ΚΚΕ εσωτ, και ΕΠΕΝ. Στις 3 Ιουλίου αποχωρεί από τη θέση του υπουργού ραδιοτηλεόρασης ο Αναστάσιος Πεπονής, δεν χρειαζόταν άλλο, είχε κάνει τη δουλειά του.

Ο Ε. Αβέρωφ, έχει εκμυστηρευτεί σε δυο-τρεις στενούς του συνεργάτες ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές που είχαν γίνει το 1982. Δεν έχει πάρει όμως καμιά απόφαση γιατί είναι πολύ νωρίς. Το ΠΑΣΟΚ εντωμεταξύ πανηγυρίζει την τρίτη του νίκη. Το΄81 βουλευτικές, το ΄82 Δημοτικές, και τώρα ευρωεκλογές. Αύγουστος! Ο Ευάγγελος Αβέρωφ βρίσκεται την Κέρκυρα με τη συζηγό του για ολιγοήμερες διακοπές και περισυλλογή!

Εκεί φθάνει και ο νεαρός τότε δημοσιογράφος της «Μεσημβρινής» Νίκος Χατζηνικολάου γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ και φίλος του Αβέρωφ Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Πιθανόν ο γιος να είχε κάποια πληροφόρηση από πατέρα και μετέβη στην Κέρκυρα για να του πάρει συνέντευξη. Αυτή η άποψη επικράτησε από συναδέλφους στα γραφεία της εφημερίδας Πανεπιστημίου 10 την εποχή εκείνη. Είναι δύσκολο, σε έναν νεαρό άγνωστο δημοσιογράφο να μιλήσει ένας αρχηγός. Ο κος Χατζηνικολάου δεν είδε φως και μπήκε! Αυτά δεν γίνονται ούτε στο «τζόκερ», γι΄αυτό και βραβεύτηκε αργότερα για αυτή την επιτυχία!

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ δίνει συνέντευξη και αποκαλύπτει ότι σκέφτεται να παραιτηθεί. Η είδηση πέφτει σαν «βόμβα» στη ΝΔ διότι κανένας δεν γνώριζε τίποτα καθ΄ότι βρισκόταν σε διακοπές. Το ημερολόγιο έγραφε 13 Αυγούστου 1984. Με επιστολή του προς την Κ.Ο. του κόμματος στις 28 Αυγούστου υποβάλλει επίσημα την παραιτησή του.

Την 1η Σεπτεμβρίου, τέσσερις μέρες αργότερα, στις εσωκομματικές εκλογές της Κ.Ο. μεταξύ δυο υποψηφίων, Κωστή Στεφανόπουλου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκλέγεται νέος αρχηγός της ΝΔ με ψήφους 70-41 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Για τη ΝΔ και την πολιτική ζωή του τόπου, άνοιγε ένα καινούργιο κεφάλαιο με δυο ισχυρούς μονομάχους, ενόψει της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του ΄85 και βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 30ο Συγκρούσεις των δυο μονομάχων ο Κώστας Λαλιώτης στην ενημέρωση, αλλαγές στην κορυφή της ραδιοτηλεόρασης, εκλογή προέδρου και βουλευτικές εκλογές. Η Δήμητρα στο προσκήνιο. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
φακελος, ΕΡΤ, αβερωφ, αναστασιος πεπονης, φακελος, ΠΑΣΟΚ, ΕΣΡ, απε, παπανδρεου, ερτ3, ειδήσεις, προβάλλει, ιουνίου, εοκ, ελλαδα, σίφουνας, πατρα, κρητη, ΚΚΕ, επεν, κερκυρα, κος, φως, ημερολόγιο, εκλογες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, μετρο, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεος παπας, εκλογες 2010 δημοτικες, επιδοτησεις, ημερολόγιο, αβερωφ, δουλεια, δωδεκανησα, εδρα, εοκ, ερτ3, ηγεσια, ηττα, θητεια, προγραμμα, τηλεοραση, υγεια, φως, ανδρεας παπανδρεου, απε, βρισκεται, γεωργιου, δημητρα, γινει, γινονται, γραφεια, δευτερο, δυναμη, δολωμα, ειλικρινα, ενημερωση, εποχη, ευημερια, ευρωπη, ζωη, υπηρεσια, υπηρχαν, η πρασινη, θεσσαλια, κεφαλαιο, κλιμα, κομμα, κος, λαλιωτης, μακεδονια, μητσοτακης, νικη, προβάλλει, ομαδα, ονομα, πρασινη, σειρα, σίφουνας, σπιτι, συνθηματα, τριτη, χατζηνικολαου, χρημα, κωνσταντινος, αγνωστο, εκπομπες, ιουνίου, κωνσταντινου, κωστας, ρωμαιος, σημαια, υγειας, επεν
Τυχαία Θέματα