Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 4ο, βηματα με δυσκολιες και παραγγελιεσ!

12:08 8/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητο Fimotro,
Οι εκλογές του 1977 δίνουν και πάλι τη νίκη στη ΝΔ. Ο στόχος για μια νέα ΕΡΤ δεν έχει αλλάξει. Τα νέα πρόσωπα που προαναφέραμε στο προηγούμενο σημειωμά μας, μαζί με άλλα...
που
έχουν προστεθεί σε ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ δίνουν νέα ώθηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Η ΕΡΤ εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο όχι μόνο το προγραμμά της αλλά και τις υπηρεσίες της. Καθιερώνει το Θέατρο της Δευτέρας με ένα πλούσιο ρεπερτόριο Ελλήνων συγγραφέων και πρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Θεάτρου που μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένο κάθε Δευτέρα βράδυ σκηνοθετημένο από ελεύθερους σκηνοθέτες, αλλά και τον άνθρωπο της ΕΡΤ Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Ακόμη εμπλουτίζεται το πρόγραμμα, με δραματικές Ελληνικές σειρές, κωμωδίες, μουσικές εκπομπές και τηλεπαιχνίδια. Ο Νίκος Φώσκολος και άλλοι συγγραφείς γράφουν σενάρια η μεταφέρονται βιβλία Ελλήνων συγγραφέων στη μικρή οθόνη. Στον ενημερωτικό τομέα, προστίθενται πολλά ρεπορτάζ, δημοσιογραφικές έρευνες και εκπομπές λόγου.

Επιτυχημένα ξένα προγράμματα όπως το Χαβάη5-0 κ.ά. γεμίζουν τις οθόνες. Στον αθλητικό τομέα, μεταδίδονται όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και ποδόσφαιρο. Γιάννης Διακογιάννης, Βαγγέλης Φουντουκίδης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και πολλοί άλλοι δίνουν τον αθλητικό παλμό. Εξειδικευμένα πρόσωπα διαφόρων ειδικοτήτων από την ελεύθερη αγορά και κυρίως από τον κινηματογράφο μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ κάνουν βήματα προς τα εμπρός και αρχίζει να αυτονομείται το ραδιομέγαρο σε υπηρεσίες χωρίς την εξωτερική υποστήριξη από την αγορά.

Ο Θεόφιλος Ασημακόπουλος προϊστάμενος των εργαστηρίων της Φίνος Φίλμ οργανώνει και λειτουργεί τα εμφανιστήρια του φίλμ 16μ για τις ανάγκες των ειδήσεων και εκπομπών της ΕΡΤ, μαζί με το Γιώργο Γάλιπο. Από την ελεύθερη αγορά έρχονται και κινηματογραφιστές για ρεπορτάζ που γνωρίζουν το χειρισμό των Μηχανών λήψης με φίλμ, όπως Ο Λάκης Δριμαρόπουλος, ο Γιάννης Καλοβυρνάς, ο Γιάννης Χατζόπουλος ο Συράκος Δανάλης, Γιώργος Σταυρίδης και πολλά άλλα ονόματα που τίμησαν την ΕΡΤ και τα τίμησε. Το Video Tape με ηλεκτρονικές κάμερες λήψης βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Διευθυντές φωτογραφίας δίνουν άλλη αισθητική όπως ο Τάκης Καλατζής και Δήμος Σακελαρίου, που γύρισαν δεκάδες ελληνικές ταινίες με κορυφαίους/ες πρωταγωνιστές/ριες και τα ονοματά τους φιγουράρουν όταν προβάλλονται ταινίες στις μικρές οθόνες των καναλιών.

Σημαντικό ρόλο στο φίλμ έπαιξαν και οι μοντέρ φίλμ που είχαν κινηματογραφική εμπειρία. Ο Ανδρέας Αδρεαδάκης με εκατοντάδες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου στο ενεργητικό του, μαζί με άλλους συναδέλφους Παντελής Πλώτας, Πάνος Καλουδάς οργανώνουν το ειδησεογραφικό τμήμα μοντάζ των ειδήσεων. Ο Σπύρος Γογώνης κορυφαίος φωτογράφος, μαζί με τη Νίκη Τυπάλδου(μητέρα της Άννας Δρούζα) και άλλους φωτογράφους, οργανώνουν το φωτογραφικό τμήμα για τις ανάγκες της ΕΡΤ με εμφανιστήρια για εμφανίσεις φωτογραφιών, αλλά και φωτογραφήσεις μέσα σε λίγα λεπτά. Και ενώ ο φορέας έχει αυτή την πρόοδο δεν μπορεί να ξεφύγει από τις κυβερνητικές αγκυλώσεις και παρεμβάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει καθημερινές επιθέσεις σε κυβέρνηση και ΕΡΤ για παραπληροφόρηση και κυβερνητική προπαγάνδα, ενώ συνεχίζονται κατά διαστήματα προσλήψεις «ημετέρων».

Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση. Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ με μια απλή αποφασή του είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό ειδικευμένο η ανειδίκευτο ως συνεργάτη για διάφορες εκπομπές με ωρομίσθιο, κοινώς μεροκάματο που συνήθως ονόμαζε «παραγωγό».εύκολα και γρήγορα ανεξαρτήτων προσόντων. Ήταν ένας τρόπος για να προσλαμβάνεται εύκολα και γρήγορα προσωπικό… Υπήρχε μία φόρμα που έγραφε «παραγγελία» και με βάση αυτή την παραγγελία πληρωνόταν ο εργαζόμενος. Δεν υπήρχαν τα σημερινά μπλοκάκια.

Αυτό είχε καθιερωθεί από την δικτατορία, αλλά συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά την μεταπολίτευση με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και ανάλογα με τις ανάγκες προσωπικού η ρουσφέτια της διοίκησης, με πολιτικές η συγγενικές προεκτάσεις, γινόταν εσωτερικός διαγωνισμός(από επιτροπές της ΕΡΤ) προσλήψεων και οι συμβάσεις μετατρέπονταν σε αορίστου χρόνου, από τις «δοτές» επιτροπές!

Έτσι το προσωπικό της ΕΡΤ συνεχώς αυξανόταν. Βέβαια σε τέτοιου είδους προσλήψεις υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις, που οι προσληφθέντες έμπαιναν αξιοκρατικά, και με «βούλα» αλλά δεν ήταν ο κανένας.

«Όποιος δημοσιογράφος ή καλλιτεχνικού κλάδου πρόσωπο με εξαίρεση διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που μπήκε-ένα μικρό-μέρος στην ΕΡΤ με την αξία του, δεν χρησιμοποίησε μια γνωριμία, φιλία, η συγγενικό πρόσωπο που εργαζόταν στην ΕΡΤ, ή άλλο πολιτικό ενδιάμεσο πρόσωπο για να προσληφθεί…ψεύδεται».

Οι «παραγγελίες» ήταν το πρώτο βήμα για είσοδο στην ΕΡΤ. Υπήρχε και η απευθείας πρόσληψη με εσωτερικό διαγωνισμό στο μιλητώ για τα πρόσωπα που ήθελαν να προσλάβουν απέξω ή εργαζόντουσαν εντός του ραδιομεγάρου. Τέτοιες προκηρύξεις τις γνώριζαν μόνο οι ενδιαφερόμενοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ΠΑΣΟΚ παίζει το δικό του παιχνίδι, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του. Με περιοδείες του Ανδρέα Παπανδρέου σε όλη την Ελλάδα, αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, αλλαγές στην ΕΡΤ, και τεταμένο πολιτικό κλίμα βαδίζουμε προς τις εκλογές τον Οκτώβριο του 1981 με πολλές ανατροπές.

Φάκελος ΕΡΤ… Συνέχεια. Μέρος 5ο, τη Δευτέρα 11. Ανατροπές αλλαγές. «Εδώ και τώρα αλλαγή» Ρούλα Κορομηλά!
Keywords
Τυχαία Θέματα