Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 21ο, νεες αφιξεις, προσληψεις, φανατισμος και παρατραγουδα στο ραδιομεγαρο!

11:53 5/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Στους επόμενους δυο μήνες μέχρι και τις αρχές του 1982 οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ έχουν καταλάβει σχεδόν όλες τις καίριες θέσεις ενημέρωσης και προπαγάνδας. Στην ΕΡΤ φθάνουν κατά...
κύματα τα νέα πρόσωπα η γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις επιβραβεύοντας τους «αγωνιστές» του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση του συνδικαλιστικού
οργάνου.

Εντωμεταξύ, η ΝΔ έχει αλλάξει αρχηγό. Μετά την παραίτηση Ράλλη και εσωκομματικές εκλογές μεταξύ Ε. Αβέρωβ, Κωστή Στεφανόπουλου και Ι. Μπούτου, ο Ευάγγελος Αβέρωφ εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ στις 9 Δεκεμβρίου 1981.

Τα πρώτα σημάδια ελέγχου της ΕΡΤ δεν αργούν να φανούν στον ενημερωτικό τομέα και τις ειδήσεις μέσα από ενημερωτικές εκπομπές, με πρόσωπα προσηλωμένα πιστά στον Ανδρέα Παπανδρέου και το κίνημα. Θα αναφέρω 2-3 παραδείγματα από τα δεκάδες που έχω καταγράψει για να δείτε το πάθος αυτών των ανθρώπων. Πολύ περισσότερο την τηλεοπτική ασχετοσύνη, αφού έμπαιναν για πρώτη φορά σε στούντιο μη γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας.

α)Κατά τη διάρκεια ροής του κεντρικού δελτίου των 9, έρχονται πλάνα από την αίθουσα της βουλής που έχει τραβήξει οπερατέρ σε ομιλία του προέδρου της Γιάννη Αλευρά, χωρίς ενιαίο ήχο για πλάνα και Voice over που λέμε στην τηλεοπτική γλώσσα. Ο υπεύθυνος επιμένει-να μην τον κατονομάσω-να παίξει κανονικά με ήχο μη καταλαβαίνοντας ότι έτσι δεν θα βγει κανένα νόημα. Αυτός δεν πείθεται και επιμένει.

Ο σκηνοθέτης ροής δεν εκτελεί την εντολή γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει, παρ΄όλιγον σύρραξη μέσα στο κοντρόλ. Μετά το τέλος του δελτίου πιστεύοντας ότι εσκεμμένα δεν έπαιξε το θέμα με ήχο ο υπεύθυνος δελτίου, έρχεται στα χέρια με σκηνοθέτη και τεχνικούς. Εδώ όμως θα αναφέρω ονόματα. Με παρέμβαση του διευθυντού ειδήσεων Δημήτρη Κατσίμη, του αρχισυντάκτη, Παντελή Τρωγάδη και Γιάννη Αμανατίδη που ήταν έξω από το στούντιο αποφευχθήκανε τα χειρότερα.

β)Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει μία επίσημη συνάντηση στο Καστρί με Ισπανό αξιωματούχο. Ο προσωπικός οπερατέρ Κώστας Ατζιάρας έχει πάει να καλύψει το γεγονός, βιντεοσκοπώντας εσωτερικά και εξωτερικά πλάνα, τα οποία έχει στείλει στην Αγία Παρασκευή. Το δελτίο των εννέα είναι σε εξέλιξη με τους δύο παρουσιαστές-το έλεγαν τότε δυο. Το συγκεκριμένο Χούντας-Δεμίρη-. Ο Κώστας χούντας διαβάζει το κείμενο της συνάντησης, και παίζουν τα πλάνα.

Το κείμενο όμως είναι μεγάλο και εκτός από εσωτερικά πλάνα της συνάντησης υπάρχουν και εξωτερικά από την υποδοχή. Κατά την ώρα εισόδου των δυο πολιτικών στο σπίτι, ο οπερατέρ, στρέφει τον φακό στη γωνία της βίλας και ζουμάρει με το φακό θέλοντας να κλείσει. Η γωνία όμως είναι γκρεμισμένη, της λείπουν 2-3 τούβλα και η εικόνα είναι εμφανής. Ο παρουσιαστής όμως συνεχίζει να διαβάζει το κείμενο διότι είναι μεγάλο. Ο υπεύθυνος δελτίου βλέποντας αυτή την εικόνα επαναστάτησε και ζήτησε να φύγουν αμέσως τα πλάνα, ενώ ο παρουσιαστής συνέχισε να διαβάζει. Η θέση όμως-που είχε ο παρουσιαστής-ήταν χειρότερη αν έβγαινε στον αέρα χωρίς προειδοποίηση. Το τι έγινε μετά το τέλος του δελτίου; Το αφήνω στη φαντασία σας.

γ)Το τρίτο είναι το καλύτερο και το άφησα τελευταίο. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, στην ΕΡΤ έφταναν πρόσωπα τα οποία ζητούσαν δουλειά η έπαιρναν θέσεις διότι είχαν συμβάλλει στη νίκη του ΠΑΣΟΚ και ζητούσαν ανταλλάγματα. Μεταξύ αυτών ήταν και κάποιοι που δρούσαν στο εξωτερικό ως μέλη του ΠΑΚ και γύρισαν στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιώργος Λ. ο οποίος είχε έρθει από τον Καναδά. Εκεί όπως είπε, είχε δική του ραδιοφωνική ώρα και έκανε αντίσταση. Είχε δημιουργήσει και φιλία με το Σωτήρη Κωστόπουλο.

Ένα απόγευμα, η Έυη Δεμίρη παρουσιάζει το δελτίο στις 18:00. Βρίσκεται στο στούντιο και είναι έτοιμη να το εκφωνήσει. Εκείνη την ώρα εμφανίζεται ο «τύπος» με δικό του δελτίο που έχει παραλάβει και απαιτεί να το εκφωνήσει. Δεν θα σας περιγράψω το τι έγινε. Μόνο που δεν έπεσε ξύλο. Η Έυη αποχώρησε. Αν υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ αυτό το δελτίο, του χρειάζεται …βραβείο ανοησίας και βλακείας. Τις επόμενες μέρες είπε μερικά ακόμα δελτία, και στη συνέχεια τον εξαφάνισαν. Η Έυη Δεμίρη θα θυμάται αυτή την πικρή εμπειρία περιμένοντας έξω από του στούντιο των ειδήσεων, που έγινε της «πουτάνας». Τέτοια παρατράγουδα υπήρχαν πολλά στην πορεία μέχρι να μάθουν οι υπεύθυνοι τι σημαίνει τηλεόραση.

Η ανατροπή του προγράμματος της ΕΡΤ όσο και της ΥΕΝΕΔ, αλλάζει όλα τα δεδομένα στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Οι νέες διοικήσεις ακυρώνουν εκπομπές και σειρές των προηγούμενων διοικήσεων, και τα πρόγραμμά τους εμφορούνται από κουλτουριάρικο αέρα εμπλουτισμένο με σοσιαλιστικές και αριστερές ιδέες.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 22ο, νέα πρόσωπα στο προσκήνιο. Έρωτες γάμοι, αφίξεις και από Θεσσαλονίκη. Η ΥΕΝΕΔ γίνεται ΕΡΤ2 και από στρατιωτικοποιείται. Μείνετε κοντά μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα