Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 11ο, νδ-πασοκ, εκλογες, πλατειες και ανατροπεσ!

14:59 19/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη αναρτησή μας, η μάχη των εκλογών έχει μπει στην τελική ευθεία.. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι οι δυο μονομάχοι, που με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ο καθένας για...
λογαριασμό του. Ράλλης και Παπανδρέου, μέσα σε τεταμένο κλίμα και φανατισμό, αγωνίζονται για το ποιος θα κόψει
πρώτος το νήμα της νίκης.

O ρόλος της ΕΡΤ σε αυτή τη μάχη έχει το δικό της ρόλο. Να μεταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα του εντυπωσιασμού σε κάθε σπίτι. Τα επιτελεία των δυο κομμάτων δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την καλύτερη δυνατή εικόνα. Φανατισμός και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με πολυπληθείς συγκεντρώσεις και μεταδόσεις δίνουν τον καθημερινό παλμό. Η πρώτη μεγαλειώδης επίσημη συγκέντρωση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως προαναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτηση έγινε στην Πάτρα, με σύνθημα «πορεία προς το λαό και τη νίκη».

Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση και να αναφερθώ στο προσωπικό της ΕΡΤ που, κάλυπτε όλες τις συγκεντρώσεις των κομμάτων κάτω από δύσκολες συνθήκες και τεχνικά μέσα, σε αντίθεση με το σήμερα. Για τη δουλειά αυτή είχε επιστρατευθεί η αφρόκρεμα των τεχνικών της ΕΡΤ. Σκηνοθέτες και ηλεκτρονικοί που είχαν την ευθύνη. Με τη βοήθεια των κομμάτων που μπορούσαν να πληρώσουν τεχνικά μέσα χρησιμοποίησαν κάθε είδους διευκολύνσεις, γερανούς, ειδικούς φωτισμούς, φακούς, υψηλά κτήρια για την καλύτερη δυνατή λήψη εικόνας και τη λαοθάλασσα που επιθυμούσαν και έπρεπε να δείξουν. Αξίζει να αναφέρω μερικά ονόματα που ήταν και δάσκαλοι για τις επόμενες γενιές.

Όπως Ηλίας Τανιμανίδης, Κώστας Ιντζές, Γιάννης Σκούρτης, Γιάννης Πατσέλης, Ακης Πολυχρόνου, Παναγιώτης Καμενίδης, Νίκος Μανιατογιάννης, Κώστας Ατζιάρας, Παναγιώτης Πούλος Λεωνίδας Δαρμής κ.ά.,καμεραμέν, που στα προσωπά τους ο σκηνοθέτης ένιωθε σιγουριά. Το ίδιο και με τους τεχνικούς, τον Γιάννη Παπανδρέου Παντελή Πινακά και Γιάννη Ντατσόπουλο που βρισκόταν στη μίξη εικόνας, την πλέον ευαίσθητη θέση για τη μετάδοση της τελικής εικόνας, που μπορούσε να θάψει η να σώσει το σκηνοθέτη οποιαδήποτε στιγμή. Οι νταλίκες με πολεμοφόδια και φώτα που θα έκαναν τις πλατείες μέρα και όλα τα τεχνικά μέσα είχαν πάρει τη μορφή «μπουλουκιών».

Μεγάλες πλατείες όπως Λάρισα, Κοζάνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Μυτιλήνη περίμεναν το κάλεσμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να τις γεμίσουν. Ποιος είχε όμως το ρεύμα με το μέρος του; Ο χείμαρρος το ΠΑΣΟΚ, μέρα με τη μέρα γινόταν ποτάμι, κυκλώνας, καταρράκτες του Νιαγάρα παρασύροντας τα πάντα στο περασμά του, με το χαρισματικό λόγο του Ανδρέα και τα συνθηματά του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το καλύτερο προεκλογικό επιτελείο. Εκτός από το πάθος είχε ιδέες, είχε φαντασία. Δίπλα στον Ανδρέα, παντού και πάντα, ο άγγελος φύλακάς του η Αγγέλα Κοκόλα. Γύρω του, όλοι οι πιστοί του φίλοι. Παναγιωτακόπουλος, Κουλούρης, Κατσιφάρας, Αθανασάκης, Χυτήρης Τζοχαντζόπουλος, Λάμπρου, Αυγερινός, Λαλιώτης κ.ά.

Όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις έχει αναλάβει ο παλιός και έμπειρος σκηνοθέτης των ειδήσεων Ηλίας Μασούρας-όπως και το1977- και για τα δυο κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στις ειδήσεις της ΕΡΤ υπηρετούν ακόμη, επίλεκτοι σκηνοθέτες. Νίκος Φέξης, Νίκος Σπαχής, Τάσος Μπιρσιμιτσόγλου(αργότερα Μπιρσίμ), Γιώργος Παπαδόπουλος, που ασχολούνται με τις ειδήσεις και τις εσωτερικές διαδικασίες μεταδόσεων, συνδέσεις μοντάζ κλπ. Αξιόλογοι σκηνοθέτες και δάσκαλοι είναι και στο πρόγραμμα. Όπως, Νίκος Παπαθανασίου, Κώστας Κατσαρόπουλος, Δάφνη Τζαφέρη, Σταμάτης Χονδρογιάννης, Μίκα Ζαχαροπούλου, Μιχάλης Μούζας κ.ά., αλλά δεν ασχολούνται με τον ενημερωτικό τομέα και ειδήσεις. Στην ΥΕΝΕΔ, είναι Βασίλης Βλαχοδημητρόιπουλος, Μεγακλής Βιντιάδης, Θάνος Χρυσοβέργης, Κ. Σοιμοίρης κλπ., χωρίς να ασχολούνται ουσιαστικά με μεταδόσεις συγκεντρώσεων.

Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση της ΝΔ γίνεται στην Θεσσαλονίκη 20 Σεπτεμβρίου.
Βλέποντας το προεκλογικό επιτελείο τουΓεωργίου Ράλλη το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του Ανδρέα Παπανδρέου, προσπαθεί να αντιδράσει μπροστά στις μεγαλειώδης συγκεντρώσεις του κινήματος και την εικόνα που έφτανε στους δέκτες των σπιτιών, αποσύροντας με εντολή της διοίκησης της ΕΡΤ τον Ηλία Μασούρα από τις καλύψεις του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας ότι έτσι θα ανακόψει τη δυναμική του.

Ο Ηλίας αν και Νεοδημοκράτης, η εικόνα που έδινε ήταν επαγγελματική, αυθεντική εντυπωσιακή όπως και ο κόσμος(το μύθο για μάγους σκηνοθέτες και παραμύθια που πολλαπλασίαζαν τον κόσμο σαν να ήταν Copperfield θα αναλύσουμε άλλη φορά γιατί είναι ανέκδοτο. Σε μία επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως γίνονται οι «μαγικές» μεταδόσεις).

Έτσι μετά τη συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη 20 Σεπτεμβρίου ο Ηλίας Μασούρας δεν μεταβαίνει στα Γιάννενα να καλύψει τη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και αλλάζουν τα δεδομένα. Θα δούμε τι έγινε στη συνέχεια, τι περιείχε η τσάντα του Κατσιφάρα που είχε πάντα μαζί του, και πως δελέαζε τους κουλουράδες που ήταν στις πλατείες. Πως ο Άκης, τα βράδια μετά την ομιλία, όταν βρισκόταν σε κέφι έριχνε τις ζεϊμπέκιές του, και πως μέσα από φανατισμό και προπηλακισμούς φτάσαμε στο βράδυ των εκλογών, με σημαίες του ΠΑΣΟΚ στα μπαλκόνια!

Φακελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 12ο , «Αλλαγή και ου….» μείνετε μαζί μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα