Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 56ο, πασοκ-93, νεα διοικηση, νεα προσωπα, στο ραδιομεγαρο!

12:43 24/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Η Νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου της 10ης Οκτωβρίου φέρνει και πάλι τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Μετά την ορκομωσία των μελών της κυβέρνησης, 3 μέρες αργότερα, αρχίζει η στελέχωση φορέων και οργανισμών από το πράσινο στρατόπεδο...

Η ΕΡΤ είναι ο πιο ελκυστικός οργανισμός. Έχει χρήμα, προσφέρει δόξα, λάμψη και προβολή. Οι άνθρωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ
του ραδιομεγάρου έχουν φροντίσει πριν από τις εκλογές που έβλεπαν ότι κερδίζει το ΠΑΣΟΚ να κάνουν τα κουμάντα τους για τις διάφορες θέσεις και να παίξουν το ρόλο που έπαιζαν σε όλη την προηγούμενη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα. Η επέλαση αρχίζει.

Ο Ε. Βενιζέλος ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός δεν άργησε να στείλει τη νέα διοίκηση στην ΕΡΤ. Πρόεδρος, ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, ένας φίλος απ΄τα παλιά όπως είπε και συνεργάτης του(αργότερα πήγε σε άλλους οργανισμούς όπως τον ΟΠΕΠ κλπ). Γενικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κατσίμης τον οποίο είχε αποπέμψει το ΄83 ο ίδιος Παπανδρέου για τη δολοφονία Τζώτζη Αθανασιάδη για δηλώσεις του Ε. Αβέρωφ χωρίς να ενημερωθεί η κυβέρνηση να απαντήσει. Αναπληρωτής γενικός διευθυντής με αρμοδιότητα το πρόγραμμα ένας «σκληρός» συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, ο Τασος Αλεξάκης, εικονολήπτης-οπερατέρ.

Στην ΕΤ2 γενικός διευθυντής αναλαμβάνει ένα άγνωστο πρόσωπο ο Παναγιώτης Παναγιώτου(γνωστός αργότερα ως Παν Παν), με κάποια προϋπηρεσία στον ραδιοσταθμό Flash. Οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν από συνδικαλιστές ή πρόσωπα που επέλεξαν οι «πρασινοφρουροί» που είχαν ανακάμψει(αν και πάντα είχαν τον έλεγχο της ΕΡΤ). Οι ειδήσεις, όπως και επί προηγούμενων διευθυντών και διοικήσεων άρχισαν πάλι να θριαμβολογούν για μια νέα περίοδο με νέους ορίζοντες και ευημερία του Ελληνικού λαού.

Και εδώ ο Ανδρέας Παπανδρέου παίζει με την τύχη του. Τα χρήματα της ΕΟΚ που δεν πρόφθασε να διαχειριστεί ο Μητσοτάκης από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης αρκετών δις ECU, άρχισε πάλι να μοιράζει το ΠΑΣΟΚ. Ότι ακριβώς είχε γίνει το ΄81 με την εισοδό μας στην ΕΟΚ. Τα δις που πήραμε τότε τα μοίρασε πάλι ο Ανδρέας. Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση στήριξε μια επίπλαστη ευημερία, που ο κόσμος απολάμβανε προσωρινά.

Με προβλήματα υγείας ο Ανδρέας δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας. Αυτή βρισκόταν στα χέρια συνεργατών του Ανδρέα που έβλεπαν αργά η γρήγορα ότι θα καταρρεύσει. Γι΄αυτό και πολλές αποφάσεις τις έπαιρναν συνεργάτες του που εμφανιζόντουσαν «βασιλικότεροι» του Βασιλέως, πιστεύοντας ότι έτσι θα τον προστατεύσουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και την αποπομπή για δεύτερη φορά του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ Δημήτρη Κατσίμη.

Το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και τον Λευκό οίκο. Τον συνοδεύουν δεκάδες Έλληνες δημοσιογράφοι. Πίσω στην Αθήνα βρίσκεται βαριά άρρωστος από καρκίνο ο Γιώργος Γεννηματάς. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αφήνει την τελευταία του πνοή με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, πρώτη είδηση παίζει η επίσκεψη του Α. Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο και όχι ο θάνατος του Γεννηματά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποπομπή του γενικού διευθυντή Δημήτρη Κατσίμη ο οποίος δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαμόρφωση του δελτίου. Η ενημέρωση της ΕΡΤ, με τα πρόσωπα και το συνδικαλισμό ελέγχει τα πάντα. Προσωρινός γενικός αναλαμβάνει ο «σκληροπυρηνικός» Τάσος Αλεξάκης, που βρίσκει την ευκαιρία να αγοράζει ταινίες και να δίνει παραγωγές σε φίλους ανεξέλεκτα και με υψηλό κοστολόγιο. Επισκέπτες της διοίκησης και τακτικοί συνομιλητές είναι οι συνδικαλιστές και κυρίως από την πρώην ΥΕΝΕΔ-ΕΡΤ2 και νυν ΕΤ2 που βγάζουν τα αποθημένα τους, σε όσους αντιστέκονται.

Οι συνδικαλιστές και η ΠΟΣΠΕΡΤ έχουν προβλήματα μεταξύ τους για το ποιος ελέγχει το «μαγαζί». «Πρασινοφρουροί» τρώγονται μεταξύ τους για την «πίττα» της εξουσίας. Εντωμεταξύ η ιδιωτική τηλεόραση και τα κανάλια που φυτρώνουν δίνουν άλλη «νότα» σε προγράμματα υψηλού κόστους και Σόου-υπερβολικά για τα Ελληνικά δεδομένα, ενώ άλλα κανάλια προβάλλουν χαμηλού επιπέδου εκπομπές και «κουτσομπολιά» μεταφέροντας τη γειτονιά του χωριού, στη μικρή οθόνη(χρυσό κουφέτο, ερωτοδικείο κλπ).

Στο προσκήνιο έχει εμφανιστεί και ο ΣΚΑΙ TV. Μια προσπάθεια του Γιάννη Αλαφούζου, που μετά την επιτυχία του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής ανοίγει τα φτερά του για τη μικρή οθόνη. Κάτι που του είχε στερήσει ο Μητσοτάκης τον οποίο δια του Γ. Τράγκα και Ν. Κακαουνάκη 90-93 τον είχε «ξεσκίσει». Ο Γιάννης Αλαφούζος μεταφέρει στον Πειραιά τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ από την Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Αντιμετωπίζει όμως προβλήματα οικονομικά και δοσοληψίες με τη δικαιοσύνη. Ακόμη του απαγορεύουν και την έξοδο από τη χώρα.

Το ΄95 είναι ορόσημο για τον Ανδρέα και την υγεία του. Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Ο Ανδρέας με δυσκολία περπατάει. Η ΕΡΤ που καλύπτει την εκδήλωση, προσπαθεί διακριτικά να αποφεύγει κοντινά πλάνα που θα τον εκθέσουν. Η φωνή του είναι αδύνατη και προβληματική. Η παρουσία του που ξεσήκωνε τα πλήθη με τις πρώτες λέξεις και την εμφανισή του δεν υπάρχουν. Το προσωπό του και οι χειρονομίες των χεριών του, δείχνουν έναν άλλο Ανδρέα.

Όσοι από την μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων παρακολουθούσαμε τον πρωθυπουργό από το VAN σε κοντινά πλάνα, τεχνικοί και δημοσιογράφοι είμαστε συγκλονισμένοι, συγκρίνοντας τον γίγαντα μιας άλλης εποχής. Η στομφώδης και βροντερή φωνή του είναι μια ανάμνηση. Στην ΕΡΤ εντωμεταξύ έχουμε ανακατατάξεις στην ηγεσία με νέα πρόσωπα και εκπομπές. Ο συνδικαλισμός στην πρώτη γραμμή.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…(Δευτέρα 27) μέρος 57ο , νέα διοίκηση, νέα πρόσωπα, ο Παπανδρέου στο Ωνάσειο. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα