Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 51ο, αλλαγες στο ραδιομεγαρο, νεα αρχη!

13:43 16/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Η ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έβαλε ένα τέλος στην παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ των οκτώ χρόνων. Είναι δύσκολο να κάνει κανείς έναν απολογισμό...
και να αποδώσει θετικά ή αρνητικά εύσημα, εάν αναλογιστεί το σήμερα και πόσα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, χωρίς τα λάθη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και των συνθημάτων που κυριάρχησαν.

Στον τομέα της ενημέρωσης και της ΕΡΤ
δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Ο έλεγχος ήταν ασφυκτικός και ο ομφάλιος λώρος με την Ζαλοκώστα όχι μόνο δεν διακόπηκε, αλλά έγινε και πιο ασφυκτικός. Πλουραλισμός και ανεξαρτησία στις ειδήσεις και της ενημερωτικές εκπομπές δεν υπήρξε ποτέ. Πάντα όλα ήταν υπό έλεγχο. Από την άλλη ο συνδικαλισμός της ΕΡΤ έπαιξε το δικό του ρόλο, ασκώντας συνδιοίκηση στον οργανισμό.

Παράλληλα οι συχνές αλλαγές σε διοικήσεις, δεν άφηναν περιθώρια ανάπτυξης του οργανισμού, το πρόγραμμα και οι παραγωγές πήγαιναν σε δικά τους παιδιά μέσα από μια χαζοκουλτουριάκη νοοτροπία. Αν μπορούμε να καταγράψουμε κάτι θετικό, για την ΕΡΤ από το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι η αποστρατιωτικοποίηση της ΥΕΝΕΔ και ο νόμος 1730/87 μετατρέποντας τον φορέα σε ΕΡΤ ΑΕ με γενικές διευθύνσεις ΕΤ1, ΕΤ2 και αργότερα ΕΤ3. Ο νόμος αυτός, αν και ήταν πού καλός ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην ολοτητά του όπως προβλεπόταν.

Αν θέλουμε να καταγράψουμε την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα 8 και πλέον χρόνια στην εξουσία, η ΕΡΤ ήταν ένα εργαλείο, ένας μοχλός με τον οποίο γινόταν καθημερινή πλύση εγκεφάλου με τη βοήθεια και του φιλικού τύπου, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια εξουσίας.

Οι εκλογές του 1981 αποτέλεσαν έναν σταθμό στην ελληνική πολιτική ζωή του τόπου και τη διακυβέρνηση της χώρας από τη δεξιά μετά τη δεκαετία του ΄50, με μια μικρή διακοπή το ΄64 και την 7ετία της χούντας. Η διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, ένα σοσιαλιστικό κόμμα στην εξουσία ήταν μια επανάσταση και σημείο καμπής για την Ελληνική κοινωνία καθώς άλλαξε απότομα τον τρόπο θεώρησης της, για την πολιτική εξουσία αλλά και τις προσδοκίες της από αυτήν.

Στην οκταετία του ΠΑΣΟΚ, τριπλασιάστηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, δόθηκαν αυξήσεις μισθών μέχρι κα 40%, κρατικοποιήθηκαν και καταστράφηκαν μεγάλες πετυχημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις (Ολημπιακή Αεροπορία, Πειραική Πατραική, Τσιμέντα Ηρακλής, ΠΥΡΚΑΛ, Βωξίτες Ελευσίνας, Αθηναϊκή Χαρτοποιία, Πουρνάρας κτλ κρατικοποιήθηκαν). Oι περισσότερες στη συνέχεια έκλεισαν, από την σπατάλη την κακοδιαχείριση και τις χαριστικές προσλήψεις. κτλ). Διογκώθηκε ο εξωτερικός δανεισμός με την χώρα να αγγίζει την χρεοκοπία το 1985, σύμφωνα με τον τότε διοικητή της ΤτΕ Δ. Χαλκιά(αποπέμφθηκε και ο τότε υπουργός Οικονομίας). Τιμαριοποιήθηκαν μεγάλα τμήματα του Εθνικού πλούτου, τα οποία λυμαίνονται ισχυρές ομάδες συμφερόντων ακόμα και σήμερα.

Η κοινωνία δεν έμεινε αλώβητη από την πολιτική που ακολούθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στο πεδίο της κοινωνικής ηθικής και αισθητικής ζωής των Ελλήνων, υπήρξε μια σοβαρή κοινωνική μετατόπιση. Εκτός από την νομιμοποίηση της μοιχείας, την καθιέρωση του πολιτικού γάμου και την νομική διευκόλυνση παροχής διαζυγίου, επιβλήθηκαν νέα υπερκαταναλωτικά πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά, κέρδισαν την κρατική στήριξη και προβολή, ιδέες όπως ο φεμινισμός και ο πασιφισμός, ενώ παρατηρήθηκε και το εκτεταμένο κοινωνικό φαινόμενο του « λαϊκισμού» μέσα από μερίδα του Τύπου που στήριζε τον Ανδρέα πριν στραφεί εναντίον του, γνωστός ως «αυριανισμός».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή, την ώρα μάλιστα που ο Ανδρέας Παπανδρέου και συνεργάτες του οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο. Τι ρόλο θα παίξει η τηλεόραση τώρα που τα ιδιωτικά κανάλια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση; Η ΕΡΤ θα προσπαθήσει να κερδίσει το έδαφος που χάνει, θα τα καταφέρει;

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 52ο, νέες διοικήσεις, σχολιαστές, μετατάξεις, απομάκρυνση Ρούλας Κορομηλά. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα