Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 49ο, ενημερωση, διασπαση, εκλογες, ρουλα, ιδιωτικη τηλεοραση!

11:38 14/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μετά τη δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη και την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του Α. Παπανδρέου και στενών συνεργατών του, αλλάζουν τα δεδομένα στον τομέα της ενημέρωσης και χρειάζεται...
λεπτούς χειρισμούς η ενημέρωση από την ΕΡΤ. Προ των πυλών είναι και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια που ετοιμάζονται να βγουν στον αέρα. Η ΕΡΤ σε λίγο θα χάσει το μονοπώλιο
της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης.

Εντωμεταξύ μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έχουν διαφωνήσει για τη συνεργασία με τη ΝΔ και την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη έχουν φέρει τη διάσπαση στο ΚΚΕ και τη νεολαία του.

Γνωστή είναι η καθαίρεση του γραμματέα της ΚΝΕ στις 21 Σεπτεμβρίου Γιώργου Γράψα και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ από την ΚΕ του ΚΚΕ και τη διαφωνία τους με τον Χ.Φλωράκη για τη συνεργασία με τη ΝΔ των μελών της ΚΕ Κώστα Μπάτικα και σημερινού υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τότε, και τώρα ΣΥΝ.

Η ΕΡΤ έχει έρθει σε δύσκολη θέση για το πώς θα διαχειριστεί αυτές τις διαφωνίες και τη διάσπαση σε προεκλογική περίοδο. Παράλληλα επιχειρεί να αναβαθμίσει το προγραμμά της με νέες εκπομπές και νέα πρόσωπα στο γυαλί, καθώς θερμαίνουν τις μηχανές τους τα ιδιωτικά κανάλια που έχει δοθεί το πράσινο φως από τις 24 Ιουλίου του ΄89 με προσωρινή 7ετή άδεια πριν ψηφιστεί ο ν.1866/89 στις 26 Σεπτεμβρίου. Καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές στις 12 Οκτωβρίου ΄89 η κυβέρνηση Τζαννετάκη παραιτείται και τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου αναλαμβάνει να διεξάγει η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Γρίβα.

Με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν θα ασχοληθούμε γιατί έχουν γίνει ρουτίνα οι τηλεοπτικές μεταδόσεις μέσα σε κλίμα έντασης, διαξιφισμών, με επίκεντρο το σκανδάλου Κοσκωτά. Η ΕΡΤ επιχειρώντας να αναβαθμίσει το προγραμμά της σχεδιάζει νέες εκπομπές για αναβάθμιση της ψυχαγωγίας, αλλά και της ενημέρωσης.

Οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δεν δίνουν και πάλι αυτονομία σε κανένα κόμμα. Η ΝΔ το προηγούμενο 44,28 και 145 βουλευτές το κάνει 46,19 και 148 βουλευτές χωρίς αυτοδυναμία. Ο εκλογικός νόμος του ΠΑΣΟΚ της στερεί αυτό το δικαίωμα. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις ορκίζεται Οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξνοφώντα Ζολώτα, με συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (ΚΚΕ-ΕΑΡ). Ορκίζεται στις 23 Νοεμβρίου η οποία καλείται να επωμιστεί και το βάρος της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο που λήγει η θητεία του Χ.Σαρτζετάκη.

Οι προετοιμασίες της ΕΡΤ για το νέο πρόγραμμα έχουν ξεκινήσει. Στο ραδιομέγαρο κόσμος πάει κι΄έρχεται με δοκιμαστικά των νέων εκπομπών. Μεταξύ αυτών και η εκπομπή «Μια καλημέρα είναι αυτή». Στα δοκιμαστικά συμμετέχουν πολλά κορίτσια που εργάζονται στο μέγαρο, μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Η Ρουλά Κορομηλά έχει φύγει από το ραδιόφωνο που εργαζόταν ως γραμματεύς και έχει μετακομίσει στο γραφεί του νέου γενικού κ. Μορώνη. Όλα τα κορίτσια που συμμετέχουν «απορρίπτονται» και η Ρούλα, μη έχοντας καμία σχέση με την τηλεόραση, σε αντίθεση με άλλα κορίτσια γίνεται οικοδέσποινα της εκπομπής.

Μαζί της θα συμμετέχει και ο γνωστός ηθοποιός Δήμος Μυλωνάς. Η εκπομπή είναι προγραμματισμένη να βγει στον αέρα στις 13 Νοεμβρίου. Διαφωνίες όμως και «σαμποτάζ» ακυρώνουν τη μετάδοση και βγαίνει στον αέρα μία εβδομάδα αργότερα στις 21 του ίδιου μήνα. Η εκπομπή αυτή έχει πολύ παρασκήνιο…

Αρχισυντάκτης είναι ο Αντώνης Ζησιμάτος αργότερα διευθυντής τηλεόρασης και στη συνέχεια ο Δημήτρης Καλάκος. Συμμετείχουν ακόμα με ρεπορτάζ και έρευνες οι: Γιώργος Τράγκας Νατάσα Ράγιου Μάρω Λεονάρδου Κρικόρ Τσακιτζιάν, Νίκος Γρυλλάκης, ο Χάρης Κονιδάρης, Ρούλα Κωνσταντοπούλου, Αλκης Μαλίδης, Μιχάλης Γεραντάλης, Βίκυ Μιχαλονάκου κά. Για την εκπομπή και όλο το παρασκήνιο θα αναφερθούμε σε πολυτελή μελλοντική έκδοση.

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην ΕΡΤ, η ιδιωτική τηλεόραση βγαίνει στον αέρα με πρώτο το MEGA στις 20 Νοεμβρίου 1989. «Η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» που έχει την 2η προσωρινή άδεια δεν θα βγει ποτέ στον αέρα. Αντίθετα στις 31 Δεκεμβρίου βγαίνει στον αέρα ο ΑΝΤ1 του Μίνωα Κυριακού, και το κανάλι 29 του συγκροτήματος της «Αυριανής». Ακόμη μικρότερα περιθωριακά κανάλια τοπικής εμβέλειας στην Αττική και όλη την Ελλάδα κάνουν την εμφανισή τους, όπως New Channel, TV100 κ.ά.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 50ο, αλλαγές στο ραδιομέγαρο εκλογές, κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο παιχνίδι των εκλογών και η ιδιωτική τηλεόραση.
Keywords
Τυχαία Θέματα