Ετοιμαζουν ''οδικο χαρτη'' για ανακαμψη, μεταναστευτικο και τουρκια...

08:45 8/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεκινούν να φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να συνεδριάσουν σε ένα μάλλον ανεμικό Eurogroup, όπου η νέα δόση της Ελλάδας θεωρείται τελειωμένη υπόθεση,...
η ιταλική προεδρία, σε συνεργασία με τη Λετονία και το Λουξεμβούργο, τις δύο επόμενες προεδρίες, εκδίδει τους στόχους του επόμενου 18μήνου.

Κύριος στόχος η ανάκαμψη

Οι στόχοι και κατευθύνσεις των επόμενων 18 μηνών εστιάζουν πρώτα στην ανάκαμψη
της οικονομίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «η Ένωση είναι έτοιμη να εδραιώσει τις πολιτικές που μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε τη κρίση», τονίζοντας επίσης την ανάγκη για «ολοκληρωμένη προσέγγιση, σιγουρεύοντας πως τα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μακρο-οικονομικές προκλήσεις τους, κατά την επιστροφή τους σε βιώσιμα δημοσιονομικά».

Το σχόλιο αυτό κάνει σαφή παραπομπή στον στόχο της ιταλικής προεδρίας να επιτύχει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας σε κρατικό επίπεδο.

Μείζον ζήτημα το μεταναστευτικό

Μεγάλη προσοχή συγκεντρώνει ωστόσο και το ζήτημα της μετανάστευσης και των διασυνοριακών πολιτικών. Το κύμα παράνομης μετανάστευσης, που μαστίζει χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχει πλέον μπει για τα καλά στο «μενού» των διαβουλεύσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από συντονισμένη δράση Ελλάδας - Ιταλίας - Μάλτας - Ισπανίας - Κύπρου, έτσι ώστε να αναθεωρηθεί ο τρόπος αντιμετώπισής του.

Το κείμενο της Προεδρίας επισημαίνει πως «η άφιξη μεταναστών στη Μεσόγειο θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου και μπορεί να οδηγήσει σε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες από την Επιτροπή».

Οι «πρωτοβουλίες» αυτές δεν είναι γνωστές ακόμα, αναμένεται όμως να έχουν σχέση με την αναθεώρηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, έτσι ώστε να εναρμονιστεί η διαδικασία κατά μήκους της Ευρώπης και να δοθεί νέος «αέρας» συνεργασίας.

Φως στο τουρκικό τούνελ;

Τέλος, από τους βασικούς στόχους δεν λείπει το ζήτημα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, όπου κύριοι «παίκτες», όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, είναι η Ισλανδία και η Τουρκία.

Η Τουρκία είχε γνωρίσει άνθηση στις ευρωπαϊκές προοπτικές της το 2005, όταν ξεκίνησε επίσημα διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξή της.

Η διαδικασία σήμερα έχει παγώσει, έπειτα από ανυπέρβλητες διαφωνίες των δύο πλευρών ως προς την πολιτική της Τουρκίας σε θέματα εσωτερικών ελευθεριών, αλλά και εξωτερικής πολιτικής, όπως η πάγια άρνηση της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία με κυπριακή σημαία.

Εκτός της Τουρκίας η Ισλανδία, άλλη μια χώρα με ενταξιακές προοπτικές, αναμένεται να προσκληθεί τους επόμενους μήνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα