Ερντογαν: δεν θελουμε πολεμο με τη συρια

22:25 4/10/2012 - Πηγή: Fimotro

Η Τουρκία δεν επιθυμεί να αρχίσει πόλεμο με τη Συρία, τόνισε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει ότι η χώρα του είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και δεν πρέπει...
να τίθεται σε αμφισβήτηση η αποφασιστικότητά της σε αυτό.

«Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να ενδιαφερθούμε για κάτι όπως το να αρχίσουμε πόλεμο», είπε και τόνισε «θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια και τίποτα άλλο».

Νωρίτερα την Πέμπτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους, εφόσον αυτό ζητηθεί από την κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Ερντογάν, πρόκειται
για μια καθαρά αποτρεπτική ενέργεια.

Το νομοσχέδιο «δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» είχε πει σχετικά και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να δράσει σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς.

Η Τουρκική Δημοκρατία είναι σε θέση να υπερασπίζεται τους πολίτες και τα σύνορά της, και η αποφασιστικότητά της ως προς αυτό δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί από κανένα, υπογράμμισε επί του ζητήματος ο πρωθυπουργός Ερντογάν που βρέθηκε στο Ακτσάκαλε με τον Ιρανό αντιπρόεδρο.

Την Τετάρτη, μια οβίδα από το συριακό έδαφος έπληξε την τουρκική κωμόπολη στη μεθόριο των δύο χωρών με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων, μεταξύ τους μίας μητέρας και των παιδιών της.

Η απάντηση της Τουρκίας ήταν άμεση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Αργά το βράδυ της Τετάρτης αλλά και την Πέμπτη το τουρκικό πυροβολικό έβαλε σε θέσεις μέσα στη Συρία προκαλώντας τον θάνατο αρκετών Σύρων στρατιωτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα