Εργα υποδομης προωθει η βρετανικη κυβερνηση

08:31 1/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Καθώς η επιβράδυνση που καταγράφεται στη βρετανική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική, στην προσπάθεια για ανάκαμψη η κυβέρνηση παρουσίασε την Τρίτη ένα πρόγραμμα μεγάλων έργων, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να...
παρεκκλίνει από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει. Μιλώντας στο κοινοβούλιο για την κατάσταση της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατέστησε την κατασκευή νέων υποδομών κεντρικό στοιχείο ενός σχεδίου που έχει ως στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό η κρίση αυτή ευθύνεται κυρίως
για την επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας.
Όπως είπε, η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει μόνο το 0,9% (αντί για 1,7% που προβλεπόταν αρχικά) ενώ το 2012 θα μειωθεί περαιτέρω, στο 0,7% (ενώ η πρόβλεψη του Μαρτίου ήταν για ανάπτυξη στο 2,5%).
Ο Όσμπορν δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα και οι αναθεωρημένες προβλέψεις να είναι πολύ αισιόδοξες."Αν η ευρωζώνη μπει σε ύφεση, θα ήταν πολύ δύσκολο να την αποφύγουμε και εδώ", είπε.
"Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τη Βρετανία από την καταιγίδα του χρέους", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα λιτότητας παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης.
Για να στηρίξει την οικονομία, η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει σε έργα υποδομής, όπως οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, αεροδρόμια, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και επίσης να δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.
Ο Όσμπορν είπε ότι το πρόγραμμα θα στοιχίσει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια λίρες (35 δισ.ευρώ) μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Κατά τα δύο τρίτα του θα χρηματοδοτηθεί από τα συνταξιοδοτικά ταμεία που αναζητούν σίγουρες επενδύσεις και έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ασφαλειών ύψους 20-40 δισεκατομμυρίων λιρών, που θα επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δανείζονται με προνομιακά επιτόκια.
Keywords
Τυχαία Θέματα