Επιθεση τσιπρα σε πασοκ-νδ για τα θαλασσοδανεια

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Για λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το θέμα των τραπεζών μίλησε ο πρωθυπουργός...
Κάποιοι ήθελαν να φέρουν από το παράθυρο το ζήτημα του Grexit, υποστήριξε σημειώνοντας ότι κάποιοι κύκλοι ενδεχομένως να σκόπευαν να οδηγηθεί η διαδικασία σε αποτυχία και μεγάλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ώστε με μικρό αντίτιμο
να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών.

Υιοθετείτε αστήριχτα θεωρίες συνωμοσίες, είπε στην Ντόρα Μπακογιάννη που έκανε την ερώτηση. Σκοπίμως αγνοείτε την κατάσταση που ήταν οι τράπεζες πριν από ένα χρόνο, οπότε -πριν αναλάβουμε- υπήρξε εκροή καταθέσεων την οποία αν δεν υποκινούσαν υποστήριξαν στελέχη του κόμματος της ΝΔ. Τα κόκκινα δάνεια είχαν φτάσει το 40% και η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική.

Κανείς δεν είναι ευτυχής για τα capital controls, αλλά είναι δημαγωγία να υποστηρίζει κανείς ότι εξ' αιτίας αυτού υπήρξε η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαστούν 25 δισ. που θα δανείζονταν το Δημόσιο. Οι ανάγκες τελικά υπολογίστηκαν στα 14,4 δισ. και τελικά το ΤΧΣ έβαλε μόνο 5,43 δισ. ευρώ. «Γλιτώσαμε χρέος ίσα με το 10% του ΑΕΠ», υποστήριξε.

Οι ιδιώτες επενδυτές έβαλαν 6,4 δισ. ευρώ και αυτό επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα να μειώθηκε η συμμετοχή του ΤΧΣ αλλά υποστήριξε ότι η μείωση του ποσοστού αντισταθμίζεται από το ότι οι τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.

Οι νέες μετοχές, μάλιστα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου, τόνισε.

Αναφέρθηκε στις επιλογές της ΝΔ αναφορικά με την Αγροτική και το ΤΤ σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της πρώτης υπήρχε ζήτημα από τη Νέα Δημοκρατία που είναι κακοπληρωτής σε δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank έχασε το 97,6% της αξίας της την περίοδο της ΝΔ, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά το ζήτημα του αφελληνισμού παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων ήρθε από το εξωτερικό και κεφάλαια βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, όπως και στο παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε αν η Ν.Δ. θα θέσει θέμα αφελληνισμού των εταιρειών που θα αποκρατικοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος και σημείωσε ότι σε Εθνική και Πειραιώς Δημόσιο και Ελληνες επενδυτές κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει πλήρης ανάκτηση του ποσού που διατέθηκε σε αυτή τη φάση. «Καταφέραμε να φτάσουμε στο στόχο», σημείωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα