Επισημο ''κατηγορω'' της εε κατα της gazprom...

16:15 22/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Επίσημες κατηγορίες για κατηγορίες παραβίασης αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας...
απηύθυνε η Κομισιόν κατά της ρωσικής εταιρείας Gazprom.

Σύμφωνα με τους Financial Times πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση στην έρευνα που διεξάγεται εδώ και τέσσερα χρόνια έχοντας προκαλέσει την αντίδραση του Κρεμλίνου.

Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα κατά ενός οικονομικού κολοσσού μετά την έρευνα κατά της Google που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Όλες
οι εταιρείες που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή αγορά - ανεξάρτητα αν είναι ευρωπαϊκές ή όχι - πρέπει να ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες» ήταν το μήνυμα της ευρωπαίας επιτρόπου Μαργκρέθ Βεστάγκερ.

Οι ευρωπαίοι ερευνητές κατηγορούν την Gazprom για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στον χώρο του αερίου σε πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης με την επιβολή «σημαντικά υψηλότερων» τιμών από το κόστος ή από τις τιμές της ελεύθερης αγοράς.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Gazprom εμποδίζει παράνομα χονδρεμπόρους σε οχτώ χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης από το να διαθέτουν το αέριό τους σε άλλες χώρες.

«Θεωρούμε ότι η (Gazprom) ίσως δημιούργησε τεχνητά εμπόδια, αποτρέποντας τη μεταφορά αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς άλλα κράτη, κάτι που παρεμποδίζει τον διασυνοριακό ανταγωνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βεστάγκερ.

«Η διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου επίσης επέτρεψε στην Gazprom να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε αθέμιτες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Επιτρόπου.

Σύμφωνα με τους FT το κείμενο των κατηγοριών ήταν έτοιμο από το 2014 αλλά οι Βρυξέλλες το είχαν «παγώσει» από φόβο αύξησης της έντασης με τη Μόσχα με ορισμένους αξιωματούχους να εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την διακοπή παροχής αερίου σε Ουκρανία και Ευρώπη και έτσι να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε η έρευνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα