Επιμενει ο κατρουγκαλος οτι δεν θα μειωθουν οι συνταξεισ!

10:45 6/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις επανέλαβε εμφατικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο του Mega, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευθεί ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις επικουρικές συντάξεις...
Ειδικά για τους νυν συνταξιούχους ξεκαθάρισε πως "καμία σύνταξη από τις παλιές δεν θα μειωθεί", καταγγέλλοντας "κύμα παραπληροφόρησης" αφού όπως είπε "γίνεται σύγκριση της δικής μας πρότασης με τα ποσοστά αναπλήρωσης που νόμου 3863, δηλαδή με κάτι που έχει πάψει να υπάρχει, γιατί από το 2010 και μετά είχαμε 11 μειώσεις".
"Εμφανίζομαι
σαν σφαγέας των συντάξεων και το νομοσχέδιο κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια μεταρρύθμιση-τομή, που να εξορθολογίσει και να κάνει τα πράγματα πιο δίκαια και εμφανίζεται ότι τάχα καταστρέφουμε τις συντάξεις" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Έβαλε μάλιστα στο στόχαστρο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως "είναι σαν να έγιναν ξαφνικά παρθένες και τις 11 μειώσεις που έκαναν από το 2010 έως το 2012 να μην τις υπολογίζουν".
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα τότε και οι παλιές συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται. Όπως εξήγησε, η προσωπική διαφορά θα μειώνεται όσο θα αυξάνονται οι νέες συντάξεις, για τις οποίες προβλέπεται αύξηση ανάλογα με την άνοδο του ΑΕΠ και του τιμάριθμου. Παράλληλα, επισήμανε ότι η εθνική σύνταξη έχει ρήτρα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι θα αυξάνεται όσο έχουμε ανάπτυξη.
Υποστήριξε, δε, πως δεν έχει συμφωνηθεί κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2018, αλλά αυτό είναι από τα θέματα της διαπραγμάτευσης
Αναφερόμενος στα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε μιλώντας στο Μega πως σε σχέση με τον νόμο 3863 το σχέδιο της κυβέρνησης "για τους χαμηλόμισθους και για τα λίγα χρόνια δίνει μεγαλύτερη σύνταξη", προσθέτοντας πως για τους υπόλοιπους τα πράγματα είναι περίπου τα ίδια.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ερωτηθείς εάν θα μειωθούν απάντησε:
"Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο θέμα η μείωση στις κύριες και ξεκινάμε με την πρότασή μας να μην μειωθούν και οι επικουρικές. Θα πάμε να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε, αλλά δεν λέω με τον ίδιο πανηγυρικό τρόπο αυτό που είπα για τις κύριες, και για τις επικουρικές".
Στην ερώτηση από πού θα βρεθούν τα 600 εκατ. ευρώ που λείπουν για να εκπληρωθεί ο στόχος της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει κάνει "πλήρη ποσοστικοποίηση και κοστολόγηση" σημειώνοντας ότι η αύξηση 1,5% στις εισφορές (0,5% για εργαζόμενους και 1% για εργοδότες) δίνει 550 εκατ. ευρώ. "Δίνουμε μάχη για να το δεχθούν" οι δανειστές τόνισε, οι οποίοι -όπως παραδέχτηκε- προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις.
"Το σημαντικό είναι εάν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το ασφαλιστικό ώστε να είναι δίκαιο για το μέλλον και να πάρει η επόμενη γενιά συντάξεις. Εκεί είναι η ουσία" κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα