''eπικαιρη η προταση της εσεε για την εθνικη γενικη συλλογικη συμβαση εργασιασ''...

13:22 8/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Η πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2008 και πάγωμα για μία τριετία μπορεί ...να μην είναι πλέον εφικτή, αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της για τις νέες αναταράξεις στις εργασιακές σχέσεις που επιφέρει η λήξη της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) και δεκάδων κλαδικών συμβάσεων. Όπως χαρκατηριστικά αναφέρει, η χαριστική βολή στην ΕΓΣΕΕ δόθηκε με το δεύτερο μεσοπρόθεσμο (ν. 4093/2012), ο κατώτατος μισθός καθορίζεται πλέον από το κράτος, μετά από διαβούλευση
με τους κοινωνικούς εταίρους (άρθρο Πρώτο παράγραφος 1 ν. 4093/2012), η γενική ισχύς και η άμεση επεκτασιμότητα της ΕΓΣΕΕ καταργήθηκαν, ενώ δίνεται το δικαίωμα να υπογράφονται πολλές συλλογικές συμβάσεις (πάνω από τον νομοθετικά καθορισμένο κατώτατο μισθό), οι οποίες όμως θα ισχύουν μόνο για τους εργοδότες που θα τις υπογράφουν.
Όσο για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η ΓΣΕΕ να υπογράψει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με όσους εκ των εργοδοτών το δεχθούν, η ΕΣΕΕ σημειώνει πως κάτι τέτοιο για την ίδια δεν θα είναι εφικτό δεδομένου ότι η Εθνική Κλαδική Σύμβαση του Εμπορίου είναι ακόμα σε ισχύ. «Το περιβάλλον όμως όντως έχει αλλάξει από τα δικά μας λάθη και φοβίες», τονίζεται, «και από την στιγμή που η –οποιαδήποτε- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει μόνο για τους εργοδότες που την υπογράφουν, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αντιδράσεων και επιπλέον αποχωρήσεων μελών μας από τους Εμπορικούς Συλλόγους».
Επί του παρόντος η ΕΣΕΕ διαμηνύει ότι μπορεί να μετέχει σε μία συμφωνία εργασιακής ειρήνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανάσχεση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και "μαύρης" εργασίας και για να επαναθεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επέκταση της ΕΓΣΣΕ.
«Μέσω της δύναμης του κοινωνικού διαλόγου, οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι, καλούμαστε να βγούμε μόνοι μας από την προσπάθεια απομόνωσής μας και να παίξουμε ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό ρόλο, μαθαίνοντας από τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα