Επεμβαση σαμαρα για να ξεπεραστει η μινι κυβερνητικη κριση...

16:08 6/4/2013 - Πηγή: Fimotro
''ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΜΑΝΙΤΑΚΗ'' ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...
Μίνι κυβερνητική κρίση προκάλεσε η χθεσινή ανταλλαγή διαρροών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη...
Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη και τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης και
ότι η κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο μετακινήσεων στο δημόσιο του κ. Μανιτάκη.

Χθες το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και για το θέμα της μεταρρύθμισης στο δημόσιο για λογαριασμό της κυβέρνησης τις κάνει ο κ. Στουρνάρας. Η απάντηση από την πλευρά του κ. Μανιτάκη ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση ας υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών το τελικό σχέδιο που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα. Ο κ. Μανιτάκης προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί αν ο κ. Στουρνάρας σε συνεννόηση με την Τρόικα επιμείνει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί τις απολύσεις. Φυσικά το να εμφανιστεί ότι ο πρωθυπουργός αλλάζει έναν υπουργό του μετά από υπόδειξη της Τρόικας δεν είναι το καλύτερο.

Άλλωστε δεν μπορεί να τον απομακρύνει χωρίς σύμφωνη γνώμη των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών και κυρίως του κ. Φώτη Κουβέλη που τον έχει προτείνει. Σε τέτοιο ενδεχόμενο η συνέπεια θα ήταν να αποχωρήσει ο κ. Κουβέλης από την κυβέρνηση. Μετά την υποχώρησή του στο θέμα της παράτασης του χαρατσιού ο κ. Κουβέλης δεν έχει περιθώριο να κάνει πίσω και στις απολύσεις. Αλλά ούτε και ο πρωθυπουργός έχει κανένα συμφέρον να στηρίζεται σε μία πλήρως απαξιωμένη Δημοκρατική Αριστερά.

Φυσικά από την στιγμή που η κυβέρνηση στηρίζει πια πλήρως τον κ. Μανιτάκη η εμπλοκή μεταφέρεται στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα η οποία θα πρέπει να δεχθεί τις πρόνοιες του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης και να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της. Το θέμα θα τεθεί και στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Τόμσεν Μαζουχ και Μορς με τον πρωθυπουργό.

Παρά την ενδοκυβερνητική εμπλοκή το βασικό θέμα στην αυριανή συνάντηση θα είναι η συγχώνευση της Ενικής με την Eurobank στην οποία επίσης η Τρόικα βάζει προσκόμματα εκφράζοντας επιφυλάξεις που σχετίζονται με το μέγεθος του νέου ομίλου που θα προκύψει και των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το μεγάλο αγκάθι είναι στην απαίτηση της Τρόικας να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα ορίζεται ο διοικητής του νέου ομίλου που θα προκύψει και να μην ορίζεται από την κυβέρνηση όπως συμβαίνει μέχρι τώρα στην Εθνική Τράπεζα. Αυτό όμως δεν μπορεί να το δεχθεί το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο. Καθώς όμως είναι κι άλλα ζητήματα που βάζουν οι τροικανοί, όπως η τρύπα των 2,7 δις ευρώ και οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές η διαπραγμάτευση είναι πιο περίπλοκη από ότι αφήνουν όλοι να φανεί.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα