ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΛΙΦΤΙΝΓΚ

10:21 17/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ενεργειακό λίφτινγκ γιαπιο καινούργια σπίτιακαι υψηλότερα εισοδήµατα προβλέπει ο δεύτερος γύρος του προγράµµατος Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον, για το οποίο ηυποβολήαιτήσεων συνεχίζεται, παράτηλήξη, χθες, τηςσχετικής προθεσµίας. Μέχρι...
σήµερα οι αιτήσειςστις τράπεζες ξεπερνούν τις 30.000, από τις οποίες οι 15.000 έχουν ήδη λάβει προέγκριση δανείου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, δε, αποφάσισε να «διευρύνει» τακριτήρια ώστε να δοθεί δυνατότητα για ενεργειακές παρεµβάσειςσε
νεώτερης ηλικίαςσπίτια, σε ακριβότερες περιοχές και γιαµεγαλύτερα εισοδήµατα.
Ετσι, το µέτρο θα συµπεριλάβει και κτίρια µε έτος κατασκευής µέχρι και το 1990 (έναντι του 1980 που προέβλεπε η πρώτη φάση) τα οποία βρίσκονται σε µεσαίου κόστους περιοχές µε τιµή ζώνης µέχρι και 2.100 ευρώ τοτ.µ. (αντί για τοπλαφόν ως 1.750 ευρώ ανά τ.µ. αρχικά που αφορούσε κυρίωςσε χαµηλού κόστους συνοικίες). Εκτός απότην τιµή ζώνης καιτο έτος κατασκευής, ανοίγουν και τα εισοδηµατικά κριτήρια.
Συµµετοχή στο πρόγραµµα θα µπορούν πλέον να υποβάλλουν άτοµα µε υψηλότερα εισοδήµατα απ’ ό,τι στην πρώτη φάση, δηλαδή µε µέγιστο ατοµικό τα 60.000 ευρώ (έναντι 45.000 ευρώ αρχικά)και µέγιστο οικογενειακό τα 80.000 ευρώ (από 65.000 ευρώ).
Αλλη καινοτοµία σε σχέσηµε την πρώτη φάση του προγράµµατος είναι ότι στο εξής θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για µεµονωµένα διαµερίσµατα πολυκατοικίας, ακόµη και αν αυτή δενέχει αυτόνοµη θέρµανση.
Το µπάτζετ του προγράµµατος παραµένει στα ίδια επίπεδα µε το αρχικό, δηλαδή µέχρι τα 600 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις τράπεζες και 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ).

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Στη νέα φάση του προγράµµατος, δύο θα είναι οι εισοδηµατικέςκατηγορίες των ωφελουµένων:

Κατηγορία Α’: Ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατοµικό εισόδηµα ως 40.000 ευρώ και οικογενειακό ως 60.000 ευρώ, ενώ τα κίνητρα θα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο µαζί µε επιχορήγηση ύψους 35%.

Κατηγορία Β’: Ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατοµικό εισόδηµα από 40.000 ως 60.000 ευρώ και οικογενειακό από 60.000 ως 80.000 ευρώ. Τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο, µαζί µε επιδότηση ύψους 15%.

ΤΙ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ. Επιδοτούνται δαπάνες γιατοποθέτηση κουφωµάτων - τζαµιών, συστηµάτων σκίασης, εγκατάσταση θερµοµονώσεων, στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώµα, αναβάθµιση των συστηµάτων θέρµανσης και παροχής ζεστού νερού.

Επίσης επιδοτούνται πρόσθετες εργασίεςόπως αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατά την αποκοµιδή, επεµβάσειςστη στέγη(π.χ. αντικατάσταση κεραµιδιών).

Επίσης στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωµάτωνκαι συστηµάτων σκίασης» περιλαµβάνονται και η τοποθέτηση µη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.

Ο µέγιστος χρόνος υλοποίησης των παρεµβάσεων είναι οι τέσσερις µήνες από την υπογραφή του δανείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα