Εως το τελος αυγουστου "κλειδωνει" το πακετο των μετρων, δειτε ποια ειναι

12:53 5/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μάριος Ροζάκος
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Νέες σκληρές απαιτήσεις εγείρει η Τρόικα, κορυφώνοντας τις πιέσεις της για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος του μήνα. Οι εκπρόσωποι των...
δανειστών μας έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο τους δημοσίους υπαλλήλους και ζητούν νέες μειώσεις στους μισθούς τους, αλλά και την πλήρη κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τέτοιες
παρεμβάσεις, αλλά είναι σαφές πως η τελική έκβαση των πραγμάτων θα εξαρτηθεί από τις περικοπές δαπανών που θα μπορέσουν να επιτύχουν τα υπουργεία στους προϋπολογισμούς τους. Στο μεταξύ, δεδομένα θεωρούνται οι κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις, το «μαχαίρι» στα εφάπαξ και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων για συνταξιοδότηση πριν από τα 65 έτη.
Ολα αυτά τα ζητήματα, καθώς και οι ενστάσεις της Τρόικας για τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφευχθεί νέο «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια και να μπορέσουν οι πολίτες να εξοφλήσουν σε πολλές δόσεις το φόρο εισοδήματος από τα «φουσκωμένα» φετινά εκκαθαριστικά, θα τεθούν επί τάπητος στην κρίσιμη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Πέραν του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, στη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα μετάσχει και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Η νέα εμμονή των στελεχών της Τριμερούς με τους δημοσίους υπαλλήλους έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο άκουσε τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν πάλι μειώσεις όχι μόνο στους μισθούς των ΔΕΚΟ αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό με την κατάργηση και του υπολοίπου των Δώρων και του επιδόματος αδείας που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι αξιωματούχοι της Τρόικας προβάλλουν δύο «επιχειρήματα» για να δικαιολογήσουν τις απαιτήσεις τους:
α) Οτι μετά τις πρόσφατες μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες μεσοσταθμικά έφθασαν το 23%, οι μισθοί στο Δημόσιο είναι υψηλοί (!).
β) Οτι, εφόσον η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε απολύσεις στο ΔημόσιοΤρόικα ζητά 30.000 απομακρύνσεις εργαζομένων έως το τέλος της φετινής χρονιάς, όπως έχουν επισημάνει ο «Ε.Τ.» και ο «ΤτΚ»), πρέπει εναλλακτικά να επιβάλει περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Η συνολική δημοσιονομική εξοικονόμηση που απαιτεί η Τρόικα από τις περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου ανέρχεται στα 1,637 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο συνέταξαν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας και αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την περασμένη Δευτέρα.
Οι εμπειρογνώμονες της Τριμερούς μαζί με στελέχη του Γενικού
Keywords
Τυχαία Θέματα