''εμφραγμα'' στις μοναδες εντατικης θεραπειας...

Με εμβαλωματικές λύσεις προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα δραματικά κενά ...
των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του ΕΣΥ, μετά την αποχώρηση των 170 νοσηλευτών που απασχολούνταν σε αυτές μέσω συμβάσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Υπό την πίεση της κατάστασης που δημιουργούσαν τις τελευταίες δέκα ημέρες οι λήξεις των συμβάσεων, οι απομακρύνσεις των νοσηλευτών και το κλείσιμο δεκάδων κλινών στις Μονάδες, το υπουργείο ανακοίνωσε άρον άρον την παράταση των συμβάσεων των νοσηλευτών. Σύμφωνα δε με
τους σχεδιασμούς της νέας ηγεσίας, το επόμενο διάστημα οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα προχωρήσουν στη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου με νοσηλευτές, δηλαδή με τα λεγόμενα «μπλοκάκια».

Ωστόσο, στην πράξη η εικόνα στις νευραλγικές αυτές μονάδες των νοσοκομείων δεν είναι τόσο ρόδινη ούτε τόσο ξεκάθαρη. Οι ΜΕΘ λειτουργούν οριακά λόγω της έλλειψης προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι σε ΜΕΘ μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας μπορεί να υπάρχουν μόλις δύο νοσηλευτές ανά βάρδια, ακόμη και το πρωί ή το μεσημέρι – και όχι κατά κύριο λόγο στη βραδινή βάρδια όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος- με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περίθαλψη των νοσηλευομένων αλλά και για την δική τους αντοχή.

Επιπλέον, εκτός από τους 170 νοσηλευτές που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ και ΜΑΦ του ΕΣΥ και τους 11 νοσηλευτές που απασχολούνταν στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, τον δρόμο της εξόδου από το ΕΣΥ βλέπουν ήδη και άλλοι περίπου 700 νοσηλευτές επικουρικοί, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους. Το τσουνάμι των αποχωρήσεων και των ελλείψεων προσωπικού ετοιμάζεται να χτυπήσει με ένταση και σφοδρότητα τον τομέα των ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι «έχει διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία με τη συνέχιση της παρουσίας των 190 νοσηλευτών και των 40 γιατρών, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων».

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αποδεικνύονται κενό γράμμα. «Η βραχυχρόνια παράταση που προκρίθηκε ως λύση κρίνεται εξαιρετικά αδόκιμη από το σύνολο των συμβασιούχων νοσηλευτών, μιας και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική λύση ούτε στο φλέγον ζήτημα των κλειστών κλινών, ούτε στο εργασιακό μέλλον των συναδέλφων» επισημαίνει η ΕΝΕ.

Ακόμη όμως και η προοπτική της σύναψης νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου παραμένει πολύ μακρινή σε ό,τι αφορά το σκέλος της αμοιβής των νοσηλευτών. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν στελέχη της ΕΝΕ στο protothema.gr, οι νοσηλευτές ουσιαστικά θα κληθούν να συνάψουν σύμβαση μίσθωσης έργου με τις κατά τόπους διοικήσεις του ΕΣΥ από όπου και θεωρητικά θα πρέπει να πληρώνονται. Στην πράξη, όμως, ουδείς το πιστεύει ή μπορεί να βασιστεί σε αυτό. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πια πόρους (σημειωτέον ότι καταργήθηκε και το εισιτήριο των 5 ευρώ) που θα τους επιτρέψουν να συνάπτουν τέτοιες συμφωνίες και να τις τηρούν.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, στο προεδρείο της ΕΝΕ το κείμενο της νέας προκήρυξης για τους νοσηλευτές των ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι έτοιμο, αρκεί να εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, συνολικού κόστους 18 εκατ. ευρώ.

Στο δικό του… παράλληλο σύμπαν που μοιάζει να κινείται το υπουργείο Υγείας, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να προκηρυχθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 500 θέσεις (100 γιατροί+ 400 νοσηλευτές) με στόχο αφενός να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και αφετέρου να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Η ΕΝΕ εμμένει στη θέση της για πρόσληψη μονίμων νοσηλευτών, όμως μέχρι αυτές να δρομολογηθούν σύμφωνα με τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, «θεωρούμε ότι η άμεση έκδοση της προκήρυξης για την επόμενη διετία είναι μονόδρομος».
Keywords
Τυχαία Θέματα