Ελβετια: to ξενοφοβικο λαικο κομμα ο μεγαλος νικητης των εκλογων...

Tα αντιευρωπαικά και ξενοφοβικά συνθήματα του ελβετικού Λαϊκού Κόμματος έπιασαν...
τόπο στις χθεσινές εκλογές με το κόμμα του Τόνι Μπρούνερ να θριαμβεύει.

"Όχι στο χάος του ασύλου", ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα του ξενοφοβικού κόμματος "SVP". Για τον επικεφαλής του ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, Τόνι Μπρούνερ, η μεγάλη νίκη του κόμματός του ήταν ένα σαφές μήνυμα σε μία εποχή που γίνεται μαζική μετακίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη, γεγονός για το οποίο οι Ελβετοί αισθάνονται ιδιαίτερη ανησυχία.

Σύμφωνα
με τα πρώτα αποτέλεσμα, το ελβετικό Λαϊκό Κόμμα ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με τις εκλογές του 2011 (26,6%), καταλαμβάνοντας περίπου το ένα τρίτο των εδρών στο κοινοβούλιο της Βέρνης με ποσοστό 29,5 %. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, το υπερσυντηρητικό κόμμα "SVP" θα έχει ξεπεράσει το ποσοστό-ρεκόρ του 28,9% που είχε στις εκλογές του 2007 και επιπλέον θα έχει σημειώσει το καλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ οποιοδήποτε κόμμα στις ελβετικές εκλογές από το 1919.

Στη δεύτερη θέση παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα "SP", ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι "FDP", οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό τους για πρώτη φορά ύστερα από 36 χρόνια. Οι μεγάλοι χαμένοι των χθεσινών εκλογών ήταν οι Πράσινοι. Τα δύο οικολογικά κόμματα της χώρας, οι Πράσινοι και οι Πράσινοι- Φιλελεύθεροι σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της ιδιομορφίας του ελβετικού πολιτικού συστήματος, η επιτυχία του Λαϊκού Κόμματος δεν αναμένεται να επιφέρει άμεση και δραματική αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Κι αυτό γιατί στην Ελβετία επικρατεί το μοντέλο της συναινετικής δημοκρατίας με ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα πολιτικά κόμματα ανάλογα με τις εκλογικές τους επιδόσεις.

Η χώρα, δηλαδή, κυβερνάται διαρκώς από ένα είδος "μεγάλου συνασπισμού" στον οποίο το ξενοφοβικό "SVP" θα έχει πλέον δύο υπουργούς αντί για έναν.

Όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, η πολιτική ενδυνάμωση του ελβετικού Λαικού Κόμματος θα ενισχύσει την πίεση προς την Βέρνη να εισάγει ποσοστώσεις σε ότι αφορά τα άτομα που μετακινούνται από την Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι, το ξενοφοβικό "SVP" ζητούσε να περιοριστεί η ελεύθερη κυκλοφορία από και προς την Ευρώπη των "28" αν και η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας προβλέπεται στις συνθήκες που έχουν υπογράψει Ελβετία και Ε.Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα